Jövőre nagyon biztonságos lesz az online vásárlás



|

Egyes bankok már most is alkalmazzák, 2021. január elsejétől viszont kötelező lesz a másodlagos azonosító használata online vásárlás esetén.

Hirdetés

A tervek szerint 2021. január 1-jén életbe lép Magyarországon is az SCA (Strong Customer Authentication - Erős ügyfélhitelesítés) rendelet, amelynek célja az, hogy az online fizetési tranzakciók esetén garantálja a felhasználók és a pénz biztonságát. Az SCA bevezetését előíró határozatot egyébként már 2017-ben elfogadta az Európai Unió, és eredetileg 2019. szeptember 15-től alkalmazni kellett volna - csakhogy a rendelkezésre álló, 18 hónapos felkészülési idő ellenére nem sikerült minden érintett szereplőnek véglegesítenie a fejlesztéseket.

Hirdetés

A bevezetés határidejét ezért először egy évvel tolták el, később pedig ez a határidő is módosult 2021. január 1-re. (Aki viszont szokott online vásárolni, az észrevehette, hogy egyes bankoknál már működik az SCA - az Erste Bank például, ha a feltételek adottak, minden egyes online tranzakció alkalmával másodlagos azonosítást is kér.)

A másodlagos azonosítás lényege az, hogy a vásárláshoz nem elég a kártyán szereplő adatok megadása, hanem szükség van egy második kódra is - ez lehet SMS-ben érkezett kód, de akár mobilalkalmazásba küldött megerősítő üzenet jóváhagyása is.

Mivel a másodlagos kód személyes eszközre érkezik, a remények szerint kizárható vele szinte minden csalási forma. Ez viszont azzal jár, hogy az online vásárlási élmény jövőre változni fog, egy lépéssel többre lesz szükség. A VISA összeszedte, hogy mikre érdemes figyelni a váltással kapcsolatban.

Az első és legfontosabb dolog az, hogy a másodlagos azonosítás kötelező elem lesz, nem választható. Ahhoz azonban, hogy a bank rendszere és az ügyfél között a kommunikáció megfelelően működhessen, pontos ügyféladatokra van szükség - vagyis célszerű ellenőrizni, hogy a banknál megadott személyes adatok helyesek-e. Itt elsősorban a telefonszám az, ami fontos, erre érkezhet ugyanis a kód.

A bank nemcsak egyszer használatos kódot, hanem a kártyához tartozó PIN-kódot is kérhet majd online vásárlásnál, hogy megbizonyosodjon arról, valóban a tulajdonos használja a kártyáját. A személyazonosság továbbá ujjlenyomattal is igazolható lehet, persze csak akkor, ha az ujjlenyomatot a bank is ismeri. A pénzintézetek saját maguk dönthetik majd el, hogy melyik azonosítási módszert támogatják - de a gyakorlat valószínűleg az lesz, hogy mindegyiket, és a felhasználó választhatja majd ki közülük, hogy a számára legkényelmesebbet. A VISA ajánlása szerint a legjobb alternatívát az okostelefonos alkalmazások jelentik: a bank saját appját letöltve a másodlagos azonosítást a telefonon kényelmesen, az előre beállított kód vagy ujjlenyomat segítségével ugyanis pillanatok alatt lehet engedélyezni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.