Jövőre nagyon biztonságos lesz az online vásárlás

|

Egyes bankok már most is alkalmazzák, 2021. január elsejétől viszont kötelező lesz a másodlagos azonosító használata online vásárlás esetén.

Hirdetés

A tervek szerint 2021. január 1-jén életbe lép Magyarországon is az SCA (Strong Customer Authentication - Erős ügyfélhitelesítés) rendelet, amelynek célja az, hogy az online fizetési tranzakciók esetén garantálja a felhasználók és a pénz biztonságát. Az SCA bevezetését előíró határozatot egyébként már 2017-ben elfogadta az Európai Unió, és eredetileg 2019. szeptember 15-től alkalmazni kellett volna - csakhogy a rendelkezésre álló, 18 hónapos felkészülési idő ellenére nem sikerült minden érintett szereplőnek véglegesítenie a fejlesztéseket.

Hirdetés

A bevezetés határidejét ezért először egy évvel tolták el, később pedig ez a határidő is módosult 2021. január 1-re. (Aki viszont szokott online vásárolni, az észrevehette, hogy egyes bankoknál már működik az SCA - az Erste Bank például, ha a feltételek adottak, minden egyes online tranzakció alkalmával másodlagos azonosítást is kér.)

A másodlagos azonosítás lényege az, hogy a vásárláshoz nem elég a kártyán szereplő adatok megadása, hanem szükség van egy második kódra is - ez lehet SMS-ben érkezett kód, de akár mobilalkalmazásba küldött megerősítő üzenet jóváhagyása is.

Mivel a másodlagos kód személyes eszközre érkezik, a remények szerint kizárható vele szinte minden csalási forma. Ez viszont azzal jár, hogy az online vásárlási élmény jövőre változni fog, egy lépéssel többre lesz szükség. A VISA összeszedte, hogy mikre érdemes figyelni a váltással kapcsolatban.

Az első és legfontosabb dolog az, hogy a másodlagos azonosítás kötelező elem lesz, nem választható. Ahhoz azonban, hogy a bank rendszere és az ügyfél között a kommunikáció megfelelően működhessen, pontos ügyféladatokra van szükség - vagyis célszerű ellenőrizni, hogy a banknál megadott személyes adatok helyesek-e. Itt elsősorban a telefonszám az, ami fontos, erre érkezhet ugyanis a kód.

A bank nemcsak egyszer használatos kódot, hanem a kártyához tartozó PIN-kódot is kérhet majd online vásárlásnál, hogy megbizonyosodjon arról, valóban a tulajdonos használja a kártyáját. A személyazonosság továbbá ujjlenyomattal is igazolható lehet, persze csak akkor, ha az ujjlenyomatot a bank is ismeri. A pénzintézetek saját maguk dönthetik majd el, hogy melyik azonosítási módszert támogatják - de a gyakorlat valószínűleg az lesz, hogy mindegyiket, és a felhasználó választhatja majd ki közülük, hogy a számára legkényelmesebbet. A VISA ajánlása szerint a legjobb alternatívát az okostelefonos alkalmazások jelentik: a bank saját appját letöltve a másodlagos azonosítást a telefonon kényelmesen, az előre beállított kód vagy ujjlenyomat segítségével ugyanis pillanatok alatt lehet engedélyezni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.