Megjegyezte édesanyja jelszavát, így költött el több százezer forintot egy kislány egy játékban



|

A szülők óvatlansága is hozzájárult ahhoz, hogy a hétéves csemete alaposan megrövidítette a családi kasszát.

Hirdetés

A Conway házaspár úgy gondolta, hogy hétéves kislányukkal, Elizabethtel együtt látogatnak el az Isle of Wight fesztiválra. Valószínűleg a szülők sem gondolták komolyan, hogy a zenekarok érdekelni fogják a hétéves gyermeket, ezért készültek: amíg az együtteseket nézték, a gyerek játszhatott a mobiltelefonon. Elizabeth egyik kedvenc játéka a Roblox, azon belül is a Bloxburg, amelyben házat lehet építeni. A játékról tudni kell, hogy saját pénzneme van: a Robux elsősorban arra jó, hogy vásárolni lehessen vele tárgyakat, képességeket, a játékmenetet elősegítésére.

Hirdetés

Később, miután a család hazatért a fesztiválról, Elizabeth anyukája észrevette, hogy 500 font hiányzik a számlájáról. Elizabeth bevallotta, hogy ő költötte el a pénzt, a fesztivál hétvégéje során a Robloxban vásárolt digitális valutát, hogy gyorsabban hozzájusson tárgyakhoz. 500 font nem kevés pénz, mai árfolyamon nagyjából 240 ezer forint - így nem csoda, hogy a szülők kissé mérgesek lettek a gyermekre. A vásárláshoz szükséges jelszót Elizabeth valószínűleg egyszerűen megjegyezte, mivel sokszor látta, ahogy - egyébként pénzügyi menedzserként dolgozó - anyukája a PayPalon keresztül vásárol magának dolgokat. Az eset még 2019-ben történt, de csak most került nyilvánosságra.

A probléma ismert a mobilok világában, nem először fordul elő, hogy egy-egy gyermek kiüríti a családi kasszát. Nem véletlen, hogy egyre több játékfejlesztő gondoskodik arról, hogy valamilyen módon a szülők ellenőrizhessék a gyermekek költéseit: a vásárlást a Google-féle szülői felügyelet platform, a Family Link például minden esetben a szülő jóváhagyásához köti. Egyébként maga a Roblox is rendelkezik védelmi funkciókkal, de ezeket Elizabeth szülei nem aktiválták: a játékban többek között költési limit is beállítható, valamint a vásárlásokról értesítés kérhető a szülő telefonjára. A fejlesztők ennek bekapcsolására bátorítanak mindenkit, a játék oldalán külön szekciót szenteltek annak, hogy a szülőket edukálják a Robloxszal kapcsolatban.

Ha nem szeretnél te is ebbe a hibába esni, érdemes megnézni, korlátozhatod-e, hogy gyermeked valódi pénzt költsön a játékokban. Ebben a cikkünkben segítünk, hogy milyen egyéb dolgokra érdemes figyelnie a szülőknek, mielőtt okoseszközt adnak gyermekeik kezébe.

További hasznos cikkeket találhatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, segíts, hogy másoknak is segíthessünk!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.