Ne gondold, hogy a mobilod védve van a vírusoktól



|

Még nem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a mobilos kártevők mennyire problémásak, de ez a tíz információ talán segíthet megérteni.

Hirdetés

Jelenleg több mint 4,75 milliárd ember használ okostelefont világszerte. Minden telefonra átlagosan 40 alkalmazás jut, ha ezt a két számot összeszorozzuk, akkor az jön ki, hogy csaknem 200 milliárd alkalmazást használunk éves szinten. Ilyen számok mellett csoda, hogy a legtöbb vírus még mindig a Windowst támadja, de tisztában kell lennünk azzal is, hogy ma már a mobilokra is van szép számmal olyan vírus, ami tud galibát okozni. 

Hirdetés

Pánikolni nem kell, de óvatosnak lenni nem árt - az alábbi tíz infó is ezt erősíti meg.

  1. Az NSO-féle Pegasus kétségtelenül a világ legismertebb kémprogramja, de nem az egyetlen. A Cytrox is árul olyan szoftvert kormányok számára, amely a 0-day sebezhetőségek segítségével képes behatolni a mobil készülékekbe, és azokról információt szerezni. A legfrissebb információk alapján valószínűsíthető, hogy tízezres nagyságrendben használták ezt a szoftvert is megfigyelésre.
  2. Az elmúlt egy év során 80 százalékkal nőtt azon vírusok száma, amelyek kifejezetten a telefonra telepített banki alkalmazásokat próbálják meg valamilyen módon kijátszani.
  3. 2021-ben az összes mobil eszközre (telefon, tablet, óra, IoT) írt vírus 42 százaléka az Android rendszert támadta.
  4. Felmérések szerint az Androidra elérhető vírusirtók közel fele (47%) nem képes megbízhatóan felismerni a kártevőket.
  5. Androidra ötvenszer annyi vírus készül, mint iOS-re.
  6. A mobil vírusok többsége sima SMS-ben terjed (legnagyobb részt azért, mert a hivatalos alkalmazásboltok gyorsan felismerik és ki is tiltják a vírusos alkalmazásokat.
  7. Lehet olyan alkalmazást bérelni (havi 5000 dollárért), amelynek feladata az, hogy a telefonra kerülve más szoftverek belépési adatait lopja el.
  8. A vállalatok és más szervezetek 97 százaléka találkozott már mobilra írt kártevővel.
  9. Az iOS-ben lévő Find My Phone funkció cseppet sem biztonságos: rajta keresztül a mobil egyes funkcióit egy kártevő akkor is használhatja, ha az iPhone ki van kapcsolva.
  10. 2022 első negyedévében 6,5 millió féle mobil kártevő akadt a vírusirtók horgára.

Mit tehetünk? Érdemes egy vírusirtót telepíteni mihamarabb, az AVG Mobile Security például iOS-en és Androidon is védelmet nyújt.

További hasznos cikkeket találhatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, segíts, hogy másoknak is segíthessünk!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.