Továbbra is jó lehetőséget látnak a COVID-19-ben a kiberbűnözők



|

Tudják, a félelemre és a gondatlanságra nagyon jól lehet építkezni, ha át szeretnének verni valakit.

Hirdetés

Az első negyedév során ugrásszerűen megnövekedett - többek között - azoknak az adathalász kísérleteknek a száma, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak a pandémiához. Egy friss statisztika szerint a COVID-témájú átverések és csalási kísérletek a második negyedévben is a vezető helyet foglalták el.

Hirdetés

A növekedést részben az magyarázza, hogy a téma érzékeny, ezért sokkal többen kattintanak ellenőrzés nélkül a linkekre, ugyanakkor az adathalász támadások* száma egyébként is nőtt, mert a járványhelyzet miatt sokkal többen és többet vásárolnak online, mint egyébként - ilyenkor pedig szintén könnyebben becsúszik egy-egy félrekattintás. Megszaporodtak továbbá azok a vírusos Chrome-bővítmények is, amelyek az online vásárlás során megadott kártyaadatokat és más belépési adatokat akarják csendben "leemelni".

A felmérés szerint az a tény, hogy sokan távmunkára kényszerültek, szintén jó terep a hackerek számára: elsősorban azért, mert a vállalati gépekkel ellentétben az otthoni gépek biztonsága jellemzően nem túl erős, így a különféle távoli menedzsment szoftverekben valamint konferencia-hívást segítő szoftverekben lévő biztonsági réseket sokkal egyszerűbb kihasználni, és például rajtuk keresztül vírusos fájlt a felhasználókhoz eljuttatni.

*adathalász támadások: Adathalász támadás során a csalók célja az, hogy fontos személyes adatokat és/vagy belépési információkat szerezzenek meg, később ezen információk felhasználásából remélve anyagi "hasznot."

További hasznos cikkeket találhatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, segíts, hogy másoknak is segíthessünk!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.