Vígan adjuk át személyes adatainkat a Black Friday ajánlatokért



|

A Kaspersky felmérése szerint a felhasználók sutba dobják személyes adataik iránti aggódásukat egy kis kedvezményért cserébe.

Hirdetés

A Kaspersky készített egy felmérést, amivel arra volt kíváncsi, hogy a felhasználóknak az adatbiztoság vagy a pénz fontosabb - az eredmény nem lett kimondottan meglepő. A felmérés ugyanis arra jutott, hogy az emberek 84 százaléka habozás nélkül megosztja a személyes adatait bármilyen kereskedővel, ha cserébe kedvezményt lengetnek be a karácsonyt megelőző vásárlási szezonban.

A megkérdezettek azt mondták, hogy számukra nem gond megosztani e-mail címet vagy telefonszámot sem, kuponokért cserébe (nem vásárlásról, hanem csak ajánlatokról beszélünk tehát). Gond elsősorban természetesen nem a kereskedőkkel és az ő ajánlataikkal van, hanem azzal, hogy az ünnepi időszakra (pl. Black Friday akciók) a csalók is szívesen ráröppennek, és kíméletlenül kihasználják, hogy a vásárlók figyelmetlenek vagy szándékosan kevésbé óvatosak. Főleg a COVID-19 árnyékában, amikor sok helyen még a kijárást is korlátozzák.

Hirdetés

Mindössze a megkérdezettek 25 százaléka mondta azt, hogy tudja: a karácsonyi időszakban az internetes csalások száma is megnő, ezért figyelni kell arra, hogy kivel és milyen információkat osztunk meg. Mégis, a felmérésben résztvevők csupán 17 százaléka nyilatkozta, hogy a biztonságot szem előtt tartva csak ismert és nagy online áruházakban vásárol majd az ünnepek előtt. Aggasztó, hogy a felhasználók alig harmada (29%) gondolja úgy, hogy a feltűnően nagy kedvezményt kínáló, nevenincs boltok nagyobb biztonsági kockázatot jelenthetnek.

A Kaspersky szakértői az általános szabályok betartása mellett arra kérik a felhasználókat, hogy online vásárlásnál gondolják meg, a bekért személyes adat valóban szükséges-e a tranzakció lebonyolításához. Amennyiben nem, úgy át kell gondolni, hogy az adott weboldal valóban megbízható-e vagy sem, és a gyanú legkisebb árnyékára is inkább más site-on kell körülnézni. Az EU-ban egyébként olyan adatot, amely nem szükséges a vásárláshoz, elméletileg nem lehet elkérni - de sajnos a kereskedők ezt az előírást nem mindig veszik figyelembe.

További biztonsági tippeket adunk az #oszdazészt aloldalunkon, érdemes átböngészni cikkeinket!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.