Hirdetés

1 millió dolláros vérdíjjal javítaná meg a Twittert Elon Musk



|

Hadat üzent az algoritmust kihasználó botneteknek a milliárdos.

Hirdetés

Botrányok ide vagy oda, Elon Musk továbbra is építgeti a nagy reményekkel beharangozott Twitter 2.0-t, de persze nincs is más választása, hiszen 44 milliárd dollárt fizetett a platformért, sajtóértesülések szerint viszont jelenlegi állapotában már ő maga is csak 20 milliárd dollárra értékeli a mögötte álló vállalatot.

A mikroblog körüli legfrissebb fejlemény, hogy a milliárdos a napokban nyílt forráskódúvá tette az ajánlásokat hajtó algoritmus egy részét, a kódot átfésülve pedig kiderült, hogy ártó szándékú aktorok könnyedén lerombolhatják egy célba vett fiók elérését. Musk most egy vaskos vérdíjjal igyekszik elejét venni a gyakorlatnak.

Hirdetés

Az "el gato malo" nevű felhasználó egy Twitter-posztban foglalta össze a módszer lényegét. A közösségi oldal algoritmusa egy bejegyzés ajánlásánál figyelembe veszi, hogy az azt posztoló fiókot mennyien blokkolták és némították, vagy hogy hányan jelentették különböző okok miatt.

Ezek az inputok negatívan befolyásolják az adott fiók "hírnév-pontszámát", amely alapján az algoritmus előtérbe helyezi a különböző tartalmakat, így ha valaki egy nagyobb botnet (kártevőkkel megfertőzött, távolról irányított számítógépek hálózata) segítségével tömegesen blokkol/némít/jelent egy fiókot, könnyedén lerombolhatja annak elérését.  

A bejegyzésre maga Elon Musk is reagált, 1 millió dolláros, vagyis több mint 350 millió forintos jutalmat ajánlva annak, aki megmondja, hogy ki áll az ilyen botnetek mögött. A busás vérdíjban azonban van egy csavar is: a milliárdos csak akkor fizet, ha az adott illetőt el is ítélik, ami még egy tuti tipp esetén is évekbe telhet.

Mindenesetre nem ez az első eset, hogy Musk hadat üzent a botoknak: a Twitter felvásárlása előtt még az volt a leggyakrabban hangoztatott problémája, hogy a közösségi oldalon túl sok a botok által működtetett fiók. Erre hivatkozva a mágnás egy ponton meg is próbált kihátrálni a mikroblog felvásárlása mögül, ám végül mégis nyélbe ütötte az üzletet, miután az előző vezetés perre vitte az ügyet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.