Hirdetés

100 ezer Instagram felhasználó adatait másolták le, hogy klón oldalakon terjesszék azokat



|

A Facebook beperelte azt a férfit, aki automatizált rendszerekkel élt vissza a közösségi oldal felhasználóinak személyes adataival.

Hirdetés

A Facebook az elmúlt időszakban komolyan felvette a harcot az olyan oldalak és szervezetek ellen, akik megpróbálnak tisztességtelen hasznot kovácsolni a cég platformjaiból. A cég jogi részlege szakadatlanul perli be azokat, akik kamu lájkokat és követőket árulnak a Facebookon és az Instagramon, de azokat is, akik ennél komplexebb trükkökhöz folyamodnak.

Nemrégiben a török nemzetiségű Ensar Sahinturk ellen indított pert Zuckerberg cége, miután kiderült, hogy a férfi több mint 100 ezer Instagram-felhasználó profilját, fotóját és videóját másolta le egy általa készített, automata szoftverrel. Az adatokat ezután saját klón weboldal-hálózatán tett közzé, melyek gyakran még nevükben is hasonlítottak az Instagramhoz.

Hirdetés

A hálózat egyes oldalai már 2017 nyarán elkezdtek működni, de a Facebook figyelmét csak 2019-ben keltették fel a klón-honlapok. A cég felszólítást küldött Sahinturknak, hogy függessze fel tevékenységét, ezután pedig letiltották Instagram és Facebook profiljait.

"Az adatlopás teljesen aláássa az emberek privátszféráját és saját adataik irányításának lehetőségét, ezért felhasználási feltételeink tiltják azt. Ez az ügy a legutóbbi példa azon irányú törekvéseinkre, melyekkel megpróbáljuk ellehetetleníteni a felhasználói adatok másolását."

- mondta Jessica Romero, a cég jogi vezetője.

A Facebook most perbe fogta a férfit, ezzel szeretnék elérni, hogy az általa működtetett klón-oldalak hálózatát véglegesen lekapcsolják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.