Hirdetés

1000 tonna elektronikai és elektromos hulladékot adott le a lakosság 2017-ben a MediaMarkt áruházaiban



|

A szakszerű feldolgozásnak köszönhetően több száz tonna nyersanyag, főleg fém, alumínium, üveg és réz vált újrahasznosíthatóvá. Az újrahasznosítással egy kicsit a készüléktulajdonosok is jól járnak: törvény írja elő, hogy új műszaki eszköz vásárlásakor a leadott régi készülék után mennyi kedvezmény jár a vevőnek.

Hirdetés

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint Magyarországon 2018-ban várhatóan 235 ezer tonna elektromos és elektronikus hulladék keletkezik, melyből 70 ezer tonna begyűjtését és kezelését végzik el a hazai hulladékhasznosítók. Hazánk ezzel a fejenként 7 kilogrammos begyűjtési mennyiséggel a középmezőnyben van az uniós országok között. A lakossághoz kerülő elektronikai cikkek java részét műszaki kiskereskedelmi áruházak értékesítik Magyarországon, melyek évente kétszámjegyű százalékos növekedést produkálnak. Ez magával hozza a hulladékmennyiség növekedését is.

Hirdetés

A 828 méteres Burdzs Kalifát is túlnőtte a mosógép roncsok halma

Magyarországon törvény írja elő, hogy a háztartásokban fölöslegessé vált gépeket át kell venniük a műszaki kiskereskedelem szereplőinek is. A legnagyobb forgalmú műszaki kiskereskedelmi áruház, a MediaMarktnál 2014 óta évente átlagosan 20-30 százalékkal növekszik, és tavaly már elérte a 970 tonnát az áruházaikban leadott műszaki eredetű hulladék mennyisége.

Hűtők és egyéb háztartási nagygépek adják ennek a 70 százalékát, míg a régi képcsöves televíziók és monitorok aránya még mindig jelentős (17%). Csak szemléltetésként a mennyiségre: ha csak a háztartási nagygépeket - melyek jellemzően mosógépek és mosogatógépek - egymás tetejére raknánk, az így létrejött 5 km magas torony éppen hatszor magasabb lenne, mint a Dubajban található Burdzs Kalifa, a világ jelenlegi legmagasabb épülete.

500 tonna újrahasznosítható vas évente csak a MediaMarktól

A MediaMarktnál letehetők a használaton kívüli készülékek, akkor is, ha nem ott vásárolta a tulajdonos, de a termékkategória megtalálható az áruház kínálatában, hívta fel a figyelmet Bíró Péter, a vállalat szolgáltatási és környezetvédelmi termékmenedzsere. Ezeket igény esetén ingyen el is viszik azokból a lakásokból, ahova egy új készülék kiszállítását rendelte meg a vásárló. A teljes átvett mennyiséget aztán egy erre szakosodott partnerüknek adják át, feldolgozásra. A feldolgozás célja a környezetre veszélyes összetevők eltávolítása, és a hasznosítható anyagok kinyerése. Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling elektronikai hulladék üzletág vezetője elmondta, közel 500 tonna vasat nyertek ki tavaly az áruházlánctól érkező e-hulladékokból. De az egyéb fémek mennyisége sem elhanyagolható. Ennyi frissen kitermelt nyersanyagot tudtak kiváltani a termelésben csak a MediaMarkttól érkező roncsok feldolgozásával. 

Az újrahasznosítás másik előnye Tihanyi Ervin véleménye szerint, hogy így kevesebb energiát emészt föl a nyersanyagok előállítása. A 760 tonna újrahasznosításával 73 ezer kWh elektromos-, és 156 ezer MJoule hőenergiát váltottak ki, vagyis ennyivel kevesebbet kellett felhasználni a Föld erőforrásaiból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.