Hirdetés

12 életveszélyes töltőt vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem



|

A vizsgált 20-ból 12 univerzális töltő megbukott a laboratóriumi teszten, több márka is érintett.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma rendszeresen ellenőrzi a hazánkban forgalmazott elektronikus termékek minőségét, a vizsgálatok szükségességét pedig igazolja, hogy bőven akadnak problémás tételek.

Egy tavalyi ellenőrzés során például 13 elosztóból 13 bizonyult életveszélyesnek, most pedig 20 tesztelt USB-s töltőből 12-t kellett kivonni a forgalomból, miután bebizonyosodott, hogy nem felelnek meg az előírásoknak.

Hirdetés

A kivonás oka mind a 12 termék esetében az elégtelen szigetelés volt, ami miatt különböző mértékben fennáll az áramütés veszélye, egy töltőnél pedig a tápcsatlakozó mérete is elmaradt a kötelezőtől. A Fogyasztóvédelem weboldalán közzétett listán Kakusiga, S&W, Quihang, One Plus (nem összetévesztendő a mobilgyártó OnePlusszal), Sinkal Star, Shenzen, New Science és Xinhua megnevezésű termékek szerepelnek.

"A magyar fogyasztóvédelem állandó jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel védi a magyar családok biztonságát. A labor tavaly összesen 665 villamossági cikket vizsgált meg, több mint felük nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. A szakhatóság az elmúlt évben 162 jelzést küldött az uniós riasztási rendszerbe, ezek nagyobbik hányadával villamossági termékek hiányosságaira hívtuk fel a társszervezetek figyelmét. 2022-ben egyebek mellett a hajszárítók, vízforralók, párologtatók, kenyérpirítók és hosszabbítók közül szűrjük ki a veszedelmeseket."

- közölte Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. A minisztérium tanácsa szerint a töltők beszerzésekor érdemes kerülni a piacokat és alkalmi árusokat, lehetőség szerint szaküzletben vásároljunk, magyar nyelvű használati utasítással rendelkező terméket választva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.