Hirdetés

13 éves az első Android okostelefon



|

QWERTY billentyűzet, fizikai gombok, vastag keretek. Ez volt a HTC Dream.

Hirdetés

Rengeteget változott az Android az elmúlt években. A folyamatosan átalakuló rendszernek voltak fantasztikus újításai és megesett, amikor inkább csak a fejünket ingattuk némelyik próbálkozás láttán. A rendszer azonban sosem tért le igazán a helyes ösvényről, ezáltal nem is meglepő, hogy az iPhone-okon kívül szinte minden telefonon a zöld robot segíti a felhasználók mindennapjait.

Izgalmas évfordulón vagyunk túl, hiszen tegnap múlt 13 éves az első mindenki számára elérhető Androiddal befutott okostelefon, a HTC Dream, vagy ahogyan többen ismerik, a T-Mobile G1.

Hirdetés

A tinédzser korú telefon mai szemmel már elképesztően elavultként hat, mégis körüllengi a nosztalgia, ami miatt érdemes vele foglalkozni. A mobil specifikációja már akkor sem számított csúcstechnológiának: a készülékben egy Qualcomm MSM7201A SoC dolgozott, egy darab ARM11 CPU maggal, ami 528 MHz-en dolgozott. A megjelenítésért a szintén nem túl combos Adreno 130-as GPU felelt.

A felhasználók sosem estek zavarba a telefon 192 MB-nyi memóriájától, viszont már akkor is adott volt a MicroSD-vel bővítés lehetősége, ami jól is jöhetett a beépített 256 MB háttértár szűkössége miatt. Hiába volt 2008-ban már a kanyarban a 4G, a HTC készüléke még nem volt rá felkészítve, azonban így sem kellett szégyenkeznie, hiszen a 3G-n túl támogatta a Bluetooth 2.0-t és a Wi-Fi-t is, a töltés pedig egy mini (nem, nem micro) USB-porton keresztül történt.

Ha valaki abban a tévhitben élne, hogy az Apple reformja volt a jackcsatlakozó elhagyása, rossz hírem van: a T-Mobile G1 már 2008-ban sem rendelkezett ezzel az aljzattal, cserébe viszont egy méretes QWERTY billentyűzetet találtunk a képernyő alá rejtve. Apropó képernyő, a felbontás egészen őrületes 320 x 480 volt, ami nevetségesen hangozhat, a 3,2 hüvelykes kijelzőn azonban kár is lett volna több pixelt megjeleníteni. Ez a bődületes specifikáció egy 17,1 mm vastag házba fért be és 158 grammot nyomott.

A telefon vonzereje azonban nem a teljesítményéből fakadt, hanem abból, ami szoftveresen hajtotta. Ugyan hivatalosan még desszert nevet sem kapott, a készüléken már ott figyelt az Android 1.0, ami a mai rendszerhez képest nagyon primitívnek tűnhet, nem szabad azonban elfelejteni, hogy akkor az első iPhone-nal és az azzal megjelent iPhone OS-szel vette fel a versenyt és részben le is nyomta azt.

Az Apple mobiljával ellentétben a T-Mobile G1 testreszabható kezdőképernyővel jelent meg, már akkor voltak widgetjei, átláthatóak voltak az értesítések és még a másolás-beillesztéssel is elboldogult. Az igazán nagy dobásnak azonban az számított, hogy a Google operációs rendszere, az iPhone OS-szel szemben, nyílt forráskódú volt az első pillanattól, így kvázi bárki kiadhatott saját telefont Androiddal telepítve.

A T-Mobile G1-re inkább koncepcióként, azzal kapcsolatos vízióként tekinthettünk, hogy mire lehetnek képesek a jövő Androidos telefonjai, mégis egészen az 1.6-os, Donut névre keresztelt verzióig frissítették, ami nem hangzik soknak, ennek ellenére hatalmas előrelépés volt a név nélküli 1.0-hoz képest.

Az Android számára az áttörést a Motorola Droid 2009-es indulása hozta el, amiből az első héten 250 ezer darabot adtak el, a következő évben, 2010-ben pedig megjelent a Samsung Galaxy S, amivel egyértelművé vált, hogy sosem lesz az iOS egyeduralkodója az okostelefonok piacának.

Hamarosan megérkezik az Android 12-es főverziója, mely egy halom olyan új funkciót és vizuális változást hoz, amitől még egy kicsit jobb lesz használni a droidos mobiljainkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.