Hirdetés

13 éves hackert kapcsolt le a magyar rendőrség



|

A kisvárdai fiú álprofillal és adathalász programmal tevékenykedett, de bankkártyák adatait is sikerült megszereznie.

Hirdetés

Sok érdekes dolgot lehet olvasni a Magyar Rendőrség Facebook-oldalán, viszont nemrég olyan ügyről kaptunk elég részletes beszámolót, ami valószínűleg egyáltalán nem számít mindennaposnak hazánkban. Még tavasszal, április 28-án érkezett egy feljelentés egy esztergomi iskola diákjának édesanyjától, mert egy ismeretlen személy az ő jelszavát használva lépett be az iskolai ügyintézésekhez használt KRÉTA rendszerbe.

A feljelentés alapján gyanítani lehetett, hogy egy e-mail-fiók is fel lett törve, valamint egy VanityEmpire nevű játékba is megpróbálhattak belépni, habár ez utóbbi valószínűleg nem egy külön videojátékot, hanem egy Minecraft-szervert takar. Tanúként kihallgatták a diákot is, aki elárulta, hogy kapcsolatba lépett egy Lil AdaM nevű felhasználóval a Discordon, aki adathalász fájllal megfűszerezett AutoClickert küldött neki. Így a rejtélyes támadó hozzájutott a diák gépén elmentett felhasználónevekhez, és be tudott lépni a KRÉTA rendszerbe. Az e-mail és a VanityEmpire viszont elvileg megúszta a dolgot, köszönhetően a jobb védelmüknek.

Hirdetés

Azonban itt még nincs vége az ügynek, ugyanis a rendőrség az Instagramon rátalált Lil AdaM-re, és egy arcfelismerő program segítségével debreceni lakosként azonosították őt. Igen ám, de közben a KRÉTA üzemeltetői által átadott IP-címeknek köszönhetően kiderült, hogy a szóban forgó napon nem a debreceni, hanem egy kisvárdai férfi, vagyis pontosabban annak 13 éves fia lépett be a rendszerbe.

A rendőrség kihallgatta a kisvárdai családot is, így kiderült, hogy a 13 éves fiú az interneten ismerkedett meg Lil AdaM-mel, és az ő képeit felhasználva létrehozott magának egy álprofilt. Ezt követően egy nyílt forráskódú programból sikeresen összerakott magának egy adathalász programot, és a lopott személyazonosságot használva szerzett meg ilyen-olyan adatokat. Sőt, ez még nem minden, ugyanis a rendőrség lefoglalta a kiskorú hacker SSD-jét és mobilját, így pedig fény derült arra, hogy más apróságok, többek között lejárati dátumokkal és biztonsági kódokkal kiegészített bankkártya-adatok is voltak a birtokában.

Egyébként a rendőrség tájékoztatása szerint a fiatal hacker büszkén mesélt arról a kihallgatásán, hogy többen is azt kérték tőle, hajtson végre terheléses támadásokat különféle oldalak ellen, cserébe pedig 8-10 ezer forintot is kapott volna. Ezeket a feladatokat elvileg nem vállalta, ám a nyomozás során még több fiatal kerülhet a képbe, szóval könnyen lehet, hogy nincs még vége ennek az egészen elképesztő ügynek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.