Hirdetés

13 milliárd felhasználói adat kering a neten, magyarok is vannak köztük



|

Egy lekapcsolt hackerboltból szivárogtak ki az adatok, amelyek nagyjából 23 ezer weboldal információit tartalmazzák.

Hirdetés

Sajnos elkerülhetetlen, hogy időről időre kiszivárogjon néhány felhasználói adat a nagyobb adatbázisokból. Ennek oka lehet egy rosszul beállított védelmi mechanizmus, egy technikai meghibásodás vagy egy hackertámadás is, azonban mi felhasználók ez ellen nem sokat tehetünk.

Érdemes néhanapján ellátogatni a Have I Been Pwned? weboldalra, ahol leellenőrizhetjük, hogy e-mail-címünkhöz kapcsolódóan történt-e szivárgás. Ezt most ismét érdemes megtenni, ugyanis jelenleg rengeteg eltulajdonított adat kering a neten, amelyek egy hackerboltból származnak.

Hirdetés

A Cit0Day.in nevű boltot még szeptemberben kapcsolták le, hiszen a profilja az volt, hogy feltört adatbázisok információit gyűjtötte össze, majd azokat napi vagy havidíjas előfizetésekért árulta hackereknek. Az oldal lelövése után annak adatai valahogy utat találtak a netre, ahol időről időre feltűnnek.

A kiszivárgott csomag adatbázisainak egy része meglehetősen régi, azonban akadnak köztük frissen feltörtek is, így mindenképp érdemes lehet ellenőrizni, hogy köztük vannak-e az adataink. Aki áldozatául esett az adatszivárgásnak, annak érdemes lecserélnie jelszavait, és ahol csak lehet, kétlépcsős azonosítást beállítani.

A 24.hu magyar weblapokat is talált a meghackelt adatbázisok között, ilyen például a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem Polimertechnika Tanszék és Kovács Ákos énekes hivatalos honlapja is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.