Hirdetés

144 esetről számol be az amerikai hírszerzés UFO-jelentése



|

Azonosítatlan objektumok megmagyarázhatatlan repülési mintáiról mesél a 9 oldalas dokumentum.

Hirdetés

Egy tavaly elfogadott jogszabály 180 napot adott az amerikai hírszerzésnek arra, hogy nyilvános jelentést készítsen az elmúlt években észlelt azonosítatlan repülő tárgyakról (Unidentified Flying Object - UFO).  

A nemzeti hírszerzési igazgató által kiadott, "Előzetes értékelés: Azonosítatlan légi jelenségek" című beszámoló végül tegnap vált elérhetővé, és 9 oldalon 144 esetet említ a 2004 novemberétől 2021 márciusáig tartó időszakból. Közel 17 év alatt persze jóval több megoldatlan észlelés történt, a dokumentum viszont csak a kormányzati alkalmazottakhoz (pl. a hadsereg tagjai) kötődő esetekre koncentrál.

Hirdetés

A hírszerzési jelentés szerint a 144 azonosítatlan légi jelenség (Unidentified Aerial Phenomena - UAP) közül csupán egyről derült ki, hogy csak egy léggömb lehetett, a fennmaradó 143 észlelés továbbra is magyarázatra vár. A beszámoló alapján 80 esetben "több szenzorral" is sikerült megfigyelni a tárgyakat, ezek túlnyomó része valamilyen katonai gyakorlatot, vagy tevékenységet zavart meg.

A jelentés elárulja, hogy a repülő tárgyak 18 esetben szokatlan mozgási mintákat és repülési tulajdonságokat mutattak. A gyakorlatban ez többnyire olyan jelenségeket takar, mint a látható hajtómű nélkül produkált hatalmas sebesség, a hirtelen manőverek, vagy a széljárásra fittyet hányó viselkedés (pl. mozdulatlan lebegés). További 11 esetben pedig pilóták vallották, hogy majdnem összeütköztek az ismeretlen tárgyakkal.

Fontos azonban megjegyezni, hogy attól, hogy valami UFO, még nem feltétlenül földönkívüli eredetű. A dokumentum 5 kategóriába sorolja az észleléseket az alapján, hogy legvalószínűbben mivel magyarázhatók. A legtöbbjük nagyon is földi dolgokat sejtet a repülő tárgyak mögött, melyeket az információk hiányában nem sikerült tisztázni: természetes légköri jelenségeket, madarakat, titkos katonai fejlesztéseket, illetve ellenséges országok eszközeit.

A jelentés utolsó, "Egyéb" kategóriája viszont tényleg olyan eseteket tömörít, melyekre jelenlegi tudásunkkal nem adhatunk magyarázatot, így tehát az idegenek rajongóinak is szolgáltat némi muníciót. Az UFO-k iránti érdeklődés egyébként tavaly lángolt fel ismét, miután a Pentagon közzétett egy videót az azonosítatlan észlelésekről:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.