Hirdetés

15,3 milliárd dollárba került, de az EU most leszáll az Apple-ről



|

Az Apple kifizette a 15,3 milliárd dolláros adóbüntetését, ezért az EU egy darabig békén hagyja Tim Cookot és vállalatát.

Hirdetés

Sokat keresni többek között azt is jelenti, hogy sokat kell adózni. A nagy cégek általában találnak módot arra, hogy csökkentsék az adóterheiket, azonban az Apple európai stratégiája nem igazán jött össze. 

Hirdetés

Az Apple korábban megegyezett Írországgal, és különleges, mindössze 0,05 százalékos adót fizetett. Mindkét fél örült, azonban az Európai Unió 2016-ban úgy döntött, nyomozni kezd, mivel illegálisnak tartja ezt a megállapodást, amely nem megengedett versenyelőnybe hozza Európában az Apple-t a többi vállalattal szemben. 

Amerika szintén örült a vizsgálatnak, hiszen a nagy cégek Írországot adóparadicsomként használták, hogy máshol ne kelljen adókat fizetniük. Az pedig Amerikának is jó, ha ennek vége szakad. 

Az Apple-t végül 15,3 milliárd dollár megfizetésére kötelezte az EU, a 2003 és a 2014 között esedékes adótartozások fényében. Az Apple és Írország fellebbeztek, majd elbuktak. Az Apple májusban 1,76 milliárd dollárt volt kénytelen kifizetni. A cég most a hátralévő 13,5 milliárd dollárt is átutalta. 

Az Európai Bizottság természetesen azonnal reagált, és alapvetően megoldottnak tekintik az Apple adókérdését. Ez nem túl meglepő, elvégre ritkán érkezik több mint 10 milliárd dolláros átutalás egyetlen cégtől. 

Érdekesség, hogy nem csak az Apple élt hasonló adóstratégiával a múltban, hanem többek között a Google, a Facebook és a Microsoft is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.