Hirdetés

15 év után elbúcsúznak az Intel Core i-szériás processzorok



|

Maga az Intel erősítette meg, hogy nagy változást hoz a következő CPU-generáció.

Hirdetés

Az Intel még 2008 őszén, a Nehalem-architektúrára épülő processzoraival kezdete használni a Core i3/Core i5/Core i7 elnevezéseket, amelyek a processzorok különböző teljesítményszintjeit jelölik, mindenki számára könnyen érthető módon. Az Intel Core i-sorozat tehát már közel 15 éve velünk van, olyan mélyen beágyazódva a köztudatba, mint a klasszikus Intel inside-logó, amit egyébként már 2006-ban nyugdíjaztak. Most viszont a Core i-processzorok számára is eljön a visszavonulás ideje.

Elsőként a benchmarkként is közkedvelt Ashes of the Singularity című játék weboldalán bukkant fel a hivatalosan nem létező "Intel Core Ultra 5 1003H" jelzésű CPU említése, amelyből sokan arra következtettek, hogy az idén érkező 14. generációs erőforrások sorában már Core Ultra néven szerepelnek majd a mostani Core i3/i5/i7/i9 chipek megfelelői.

Hirdetés

Hogy pontosan így alakul-e a forgatókönyv, azt napokkal a pletyka felröppenése után sem tudjuk biztosan, arra viszont már mérget vehetünk, hogy a dolgok nem maradnak a régiben, a kékek kommunikációs igazgatója ugyanis nemrég a Twitteren megosztott közleményben ismerte el a változások közeledtét. Bernard Ferdandes azt írta, hogy márkanév-módosításokat hajtanak végre, melyek kapcsán a következő hetek során fogják elárulni a részleteket.

Izgatottan várjuk, hogy az Intel végül miként alakítja át a nevezéktant, ahogy magát a 14. generációt is, hiszen ez lesz a cég első CPU-családja, amely a korábban 7 nm processként emlegetett Intel 4-szabványra épül, és az eltérő gyártástechnológiákat ötvöző chiplet-kialakítást is alkalmazza. A változások összességében azt ígérik, hogy a generációváltás ezúttal érdemleges előrelépést hozhat a teljesítményben, ami azt is megindokolná, hogy miért éppen most nyugdíjazzák a jól bejáratott nevezéktant.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.