Hirdetés

15 évet ülhet a hacker, aki a készenléti rendőrséget próbálta megzsarolni



|

A kiberbűnöző a hatóságtól ellopott információkkal zsarolva igyekezett leállíttatni egy ellene folyó nyomozást.

Hirdetés

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) közlemény útján tudatta, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon 15 évnyi fegyházbüntetésre és 16 millió forintos vagyonelkobzásra ítélt egy férfit, aki egy részben folytatólagosan, részben üzletszerűen elkötelezett internetes csalássorozat miatt akadt a hatóság hálójába, majd egy merész zsarolással is súlyosbította bűnlajstromát.

Az ítélet szerint a hacker egy adathalász alkalmazás segítségével bankkártyaadatokat és netbankos belépési információkat szerzett az áldozataitól. A hozzáférés révén banki átutalásokat indított, mobiltelefon-egyenlegeket töltött fel, emelt díjas vásárlásokat végzett, koncert-, busz-, vonat- és parkolójegyeket vett, ételt rendelt, illetve internetes fogadási oldalakon játszott.

Hirdetés

A csalássorozatba a rokonait és az ismerőseit is bevonta, így az ügynek hét vádlottja is van. A történet viszont csak itt válik igazán érdekessé: miután az NNI az egyik csalás kapcsán gyanúsítottként hallgatta ki, a férfi a hatóság szerverét is feltörte, majd fenyegetőzni kezdett, hogy nyilvánosságra hozza az így szerzett információkat, amennyiben nem állítják le az ellene folyó nyomozást.

Az ellopott adatok egy részét az interneten való közzététel céljával továbbította is a másodrendű vádlottnak, ám ő mégsem publikálta azokat, így a zsarolási kísérlet csak arra volt jó, hogy végül terrorcselekmény elkövetéséért is elmarasztalták a hackert. A másodrendű vádlottat a bíróság folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a hatodrendű vádlottat pedig pénzmosás vétsége miatt 1 év próbára bocsátották.

Az NNI közleménye szerint a harmad-, negyed-, ötöd- és hetedrendű vádlottak már az eljárás korábbi szakaszában beismerték a bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, így esetükben a bíróság már korábban meghozta a döntését. A többségüket pénzmosásért ítélték el, egy vádlottat viszont üzletszerűen elkövetett információs csalásban is bűnösnek találtak.

Az elsőrendű vádlott fellebbezett a 15 éves fegyházbüntetés ellen, így a rácsok mögött várhatja a másodfokú eljárás befejezését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.