Hirdetés

200 négyzetkilométeres rádióteleszkóp épülhet a Hold túlsó oldalán



|

A NASA jelentős összeggel támogatja az elképesztő ötlet kidolgozását.

Hirdetés

A rádióteleszkópok a csillagászat leglátványosabb és leghatalmasabb kellékei közé tartoznak, elég csak az Aranyszem című James Bond-filmmel világhírűvé vált Arecibo Obszervatóriumra, vagy a Kínában megépült FAST-re gondolni, amely egy 500 méter átmérőjű ernyővel igyekszik elcsípni a mélyűrből érkező elektromágneses sugárzást.

Minden földi rádiótávcsövet lepipálhat azonban az az óriási létesítmény, amit a Hold túlsó oldalán terveznek létrehozni, s ezzel a kozmosz olyan területeire engedne bepillantást, amely eddig rejtve maradt az emberiség elől.

Hirdetés

A FarView Observatory néven futó projekt egy 199,42 négyzetkilométeres rádióteleszkóp megépítését célozza, méghozzá zömében a Holdon kibányászott anyagokból. A gyakorlatban ez egy guruló robotok által telepített, hosszan elterülő vezetékhálózatot jelentene, amely a pókhálószerű kialakításával képes lenne felfogni az akár 20-30 méteres rádióhullámokat.

A konstrukció előnye nemcsak a rettentő méretből eredő nagyobb teljesítmény, hanem az is, hogy a földi komplexumokkal ellentétben a Holdon elhelyezett megfigyelőállás hatékonyságát egyáltalán nem befolyásolnák az olyan hátráltató tényezők, mint az emberi tevékenységből eredő "zaj", vagy az atmoszféra, hiszen ezek nincsenek jelen a szomszédos égitesten.

A FarView egyelőre koncepciós fázisban jár, most viszont nagy győzelmet könyvelhettek el a szorgalmazói: a NASA az Innovative Advanced Concepts program keretében 600 ezer dollárral, vagyis több mint 200 millió forinttal támogatta az ötlet részleteinek kidolgozását. Ez még ugyan nem garantálja a megvalósulást, de a projektet segíti, hogy a helyi bányászat miatt jóval olcsóbb kiépítést ígér, mintha minden egyes alkotóelemet a Földről kellene célba juttatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.