Hirdetés

2021-ben ezeket a kütyüket érdemes a karácsonyfa alá pakolni



|

Rettentő nehéz eligazodni az óriási kínálatban, és megtalálni a számodra (vagy szeretted számára) ideális kütyüt. Segítünk a választásban, hogy ne érjen kellemetlen csalódás.

Hirdetés

Eljött az év egyik legfontosabb időszaka, vagyis az ősz, amikor a kereskedők minden lehetséges akciót és készletet bevetnek, hogy a felhasználókat vásárlásra bírják. Ez legtöbbször valóban jobb árakat, kiváló vételeket szül, és ezt szerencsére ma már szigorúan ellenőrzi a Gazdasági Versenyhivatal is, így az átverések száma kellőképpen alacsony. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs rossz, pontosabban előnytelen vétel: sok cég ilyenkor próbál megszabadulni beragadt készleteitől és vonzó árakon csakis az amúgy már elavult eszközöket kínálni.

Ezekkel jobb, ha vigyázol, különösen a nagyobb értékű készülékek esetén, mert hamar rájöhetsz, hogy ugyan előnyös áron jutottál tévéhez, mobilhoz vagy notebookhoz, ám szolgáltatásait, támogatását és minőségét tekintve már létezik nála sokkal jobb is, ami megéri a felárat. Cikkünkben segítünk olvasóinknak helyesen dönteni és megfontoltan választani, hogy elkerüljék a csalódást. A legnépszerűbb, nagy értékű termékkategóriákat vettük sorra, és mindegyiknél megmutatjuk, mely paraméterekre érdemes figyelni. Mutatunk három-három ajánlott vételt is mindegyik termékcsoportban, amelyek belépő-, közép- és felső kategóriában számítanak jó vételnek.

Hirdetés

Notebookok

Nagy értékű meglepetés egy laptop, ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel válassz. Az egyik legfontosabb 2021-es notebooktrend az OLED térnyerése, ám ilyen kijelzővel egyelőre csak a felső kategóriás ultrabookoknál találkozhatsz. Az AMD Ryzen CPU-któl nem szabad félni, sőt a 4000-es és 5000-es széria teljesítményben és üzemidőben is felülmúlja az azonos árfekvésű inteles modelleket. Belépőszinten még gyakori a két-három éves fejlesztés, ami részben a chiphiánynak is betudható, ám a középkategóriában már bőséges a kínálat. Ha teheted, próbáld ki a laptop billentyűzetét, nézz utána, hogy a felhasznált kijelzőpanel milyen minőségű, és az SSD valós sebességét is ellenőrizd. A 256 GB SSD és a 8 GB RAM ma már elvárható, de ezekből belépőszintén még kevesebbet fogsz kapni. Ha játszani is szeretnél, ellenőrizd a dedikált GPU maximális grafikai teljesítményét, ami lehetőleg legyen minél nagyobb (legalább 100 watt körüli), máskülönben a grafikai teljesítmény csalódást fog okozni.

Legfontosabb jellemzők

Kijelző felbontása

Full HD felbontásnál rosszabb kijelzőt ne válassz, sőt egyre gyakoribb a QHD és a 4K. Fontos paraméterek a fényerő és a színtérlefedettség. A legmodernebb jelenleg az OLED.

Teljesítmény

Intel Core i3 és AMD Ryzen 3 legyen az alap, ennél lejjebb ne add. Az Intel 10. generációtól megfelelő, AMD-nél törekedj a 4. vagy az 5. generációra.

Csatlakozások

A hagyományos USB-re még nagy szükség van, Type-C-ből pedig az az igazán hasznos, ami videójelet is ad és amin keresztül töltheted a notebookodat.

Munka vagy játék is?

Ha csak munkára, tanulásra keresel gépet, kerüld a dedikált GPU-t, de játékhoz elengedhetetlen egy GeForce chip. Ellenőrizd a GPU TDP-jét is, ez nagyon fontos tényező.

Tárhely mérete, típusa

HDD-s laptopot már ne válassz. SSD-ből is lehetőleg NVMe/PCIe típusúra törekedj, de sebességben itt is nagy a szórás.

Üzemidő és súly

Ha egész nap cipelnéd és útközben is használnád gépedet, 1,5 kg körüli, legalább 10-12 órás üzemidőre képes ultrabookot válassz.

Garancia, megbonthatóság

A három év garancia elvárható minimum, és vásárlás előtt ellenőrizd azt is, hogy például RAM-ot, SSD-t cserélhetsz-e garanciavesztés nélkül.

Termékek:

Belépőszint: Lenovo Ideapad L340-15API (ár: 139 900 Ft)

Sajnos nem a legjobb kijelzőt kapod, ám a CPU fürge, a RAM és az SSD könnyedén bővíthető, kapsz Type-C-t, Ethernet-vezérlőt, valamint Wi-Fi 5-öt, és az ár is barátságos.

Középkategória: Asus ZenBook 14 UM425UA (ár: 319 900 Ft)

A legújabb AMD Ryzen 5 hajtja ezt az elegáns, könnyű és nagyon hosszú üzemidejű laptopot, amelynek bővítése miatt nem kell aggódnod (16/512 GB RAM/SSD).

Prémium: Acer Predator Helios 300 PH315 (ár: 599 700 Ft)

A vagány külsejű Helios 300 gamerlaptopban egy Core i7 CPU és egy GeForce 3070 teljesít szolgálatot, így minden játék garantáltan száguldani fog.

A cikk folytatódik, lapozz tovább!

Oldalak: 1 2 3 4 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.