Hirdetés

2021-ben ezeket a kütyüket érdemes a karácsonyfa alá pakolni



|

Rettentő nehéz eligazodni az óriási kínálatban, és megtalálni a számodra (vagy szeretted számára) ideális kütyüt. Segítünk a választásban, hogy ne érjen kellemetlen csalódás.

Hirdetés

Monitorok

A legjobb monitort akkor tudjuk kiválasztani, ha tisztában vagyunk az igényekkel; nagyon nem mindegy, hogy "csak" általános feladatra, vagy fotók retusálásához, játékhoz, esetleg munkára keressük az optimális megjelenítőt. A lehetőségek tárháza elég nagy, és mivel az árak is igen alacsony szintről, 40 ezer forint környékéről indulnak, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is lehet válogatni. Bár az olcsóbb típusok is jó minőségű IPS-panellel készülnek, azért nem hozzák azt a képminőséget, amit a drágább verziók - a színtérlefedettségük elmarad azokétól, és válaszidőben sem érnek fel ahhoz, amit a drágább típusok tudnak nyújtani. Ezzel együtt is nyugodtan válogathatsz a legolcsóbb típusok közül, ha munkára vagy simán csak böngészéshez van szükséged a monitorra. Ha fotókat is szeretnél retusálni, akkor a jó színtérlefedettség mellett előny a nagyobb, akár 4K-s felbontás, a VA-panel és a szélesebb képarány, ha pedig játszol, elsősorban a válaszidőre kell figyelned.

Legfontosabb jellemzők

Paneltípus

A paneltípus lehet TN, IPS és VA. Előbbi a legolcsóbb, de egyben a leggyengébb is. Az IPS nyújtja a legszebb színeket, és válaszidőben sem rossz, a VA viszont kontrasztban az első.

Válaszidő

Minél kisebb egy monitor válaszideje, elméletben annál szebben tudja a gyors mozgásokat megjeleníteni - de a gyártók más trükköket is bevethetnek, például a BFI-t.

Felbontás

A monitort közelről nézzük, ezért a nagy felbontás sosem lehet rossz: 24 colos méret felett érdemes megfontolni a full HD-nél nagyobb részletességet nyújtó modelleket.

Képméret

Általános felhasználásra 24-27 col elegendő, játékra és - főleg profi - munkára viszont 30-35 col az ideális. De ne lőj túl a célon, fél méterről nézni egy 34 colos kijelzőt nem túl kényelmes.

Képarány

Ma már alap a 16:9-es képarány, és ez általánosságban tökéletes választás is egyben. Játékra, valamint profi munkához azonban megfontolandó egy 21:9-es vagy még szélesebb megjelenítő.

Képfrissítés, FreeSync, G-Sync

Játékra egy 144 Hz-es, adaptív képfrissítéssel rendelkező kijelző a legjobb, de ezek mérete többnyire megáll 27 colnál. Aki játszik, annak e jellemzők mellett az alacsony input lag is fontos.

Sík vs. ívelt

Erősen ajánlott megfontolni az ívelt kialakítást, ha 21:9-es képarányú megjelenítőt választasz; ha 29 colos méret fölé mész, garantáljuk, hogy a nyakad meg fogja hálálni.

Termékek: 

Belépőszint: Philips 271V8L/01 (ár: 59 000 Ft)

Általános munkára és internetezésre, alkalmi filmnézésre tökéletes választás a Philips monitora, a 27 colos méret, a full HD felbontás és a VA-panel miatt remek kontraszt jellemzi.

Középkategória: Samsung LS32A700NW (ár: 108.000 Ft)

Ha 4K-s monitor vásárlásán töröd a fejed, akkor sem kell nagyon mélyen a zsebedbe nyúlnod; a Samsung képernyője ráadásul az 5 ms-os válaszidejével némi játékra sem utolsó választás.

Prémium: AOC CU34G2 (ár: 160 000 Ft)

Ez a monitor szinte mindent tartalmaz, ami játékhoz fontos: a 34 colos méret és a 21:9-es képarány mellé VA-panel, 1 ms-os válaszidő, 100 Hz-es képfrissítés és QHD felbontás társul.

A cikk folytatódik, lapozz tovább!

Oldalak: 1 2 3 4 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.