Hirdetés

28 milliárd forintra büntetnék két YouTube-letöltő tulajdonosát



|

Fontos szerzői jogi per zajlik az Egyesült Államokban, és egyelőre a lemezcégek állnak nyerésre.

Hirdetés

Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (Recording Industry Association of America - RIAA) tavaly októberben jelentős győzelmet könyvelhetett el: a virginiai kerületi bíróság elsőfokú ítélete szerzői jogok megsértése miatt 83 millió dolláros, vagyis 28,3 milliárd forintos kártérítés megfizetésére kötelezte az orosz Tofig Kurbanovot, az FLVTO és a 2.conv online YouTube-letöltők üzemeltetőjét.

Az amerikai zeneipari kiadók néhány éve hirdettek hadjáratot az ingyenes zeneletöltést kínáló YouTube ripperek ellen, melynek első nagy áldozata a 2017-ben lelőtt YouTube-MP3 volt, majd 2018-ban Kurbanov szolgáltatásait is célba vették. A jogi huzavona a tavalyi ítéletben csúcsosodott ki, s habár egy ideig úgy tűnt, hogy az üzemeltető feladja a harcot, nemrég mégis jelezte fellebbezési szándékát.

Hirdetés

A TorrentFreak kapcsolatba lépett Kurbanov ügyvédjével, aki úgy fogalmazott, hogy ezen a ponton ügyfele már nem is a saját igazáért küzd, hanem azért, hogy rámutasson a jogi folyamat kisiklására. Kurbanovék főként azt nehezményezik, hogy a RIAA-nak úgy ítélték meg a hatalmas kártérítést, hogy álláspontjuk szerint egyetlen szerzői jogsértésre sem mutattak konkrét bizonyítékot a bíróság előtt.

A bizonyítékok látszólagos hiányát már korábban is felhozták védekezésként, de nem jártak sikerrel. Az igaza mellett kitartó alperes úgy véli, hogy amennyiben az ítélet jogerőssé válik, az precedenst teremthet rá, hogy bármilyen weboldalt konkrét bizonyítékok nélkül kötelezhessenek millió dolláros kártérítések megfizetésére az Egyesült Államokban.

"Ha a lemezkiadók valóban több millió dolláros ítéleteket kaphatnak anélkül, hogy egyetlen jogsértést is be kellene bizonyítaniuk az Egyesült Államokban, akkor senki sincs biztonságban, aki weboldalt üzemeltet. Emiatt pedig az amerikai fogyasztó fog a leginkább szenvedni, mivel a weboldalak úgy döntenek majd, hogy egyszerűbb letiltani az USA-ból érkező látogatókat. Ez senkinek sem használ... kivéve persze a lemezcégeket."

- szól az ügyvéd érvelése. A fellebbezés formális indítványozását cikkünk írásakor még nem nyújtották be, de idővel bizonyára erre is sor kerül majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.