Hirdetés

3 méteres űrszeméttel bombázott egy farmot a SpaceX



|

Ez már a második eset, hogy egy farmon landol Elon Musk űrhulladéka.

Hirdetés

Tavaly tavasszal számoltunk be róla, hogy egy mit sem sejtő washingtoni gazdálkodó egy különös, bokszzsák méretű tárgyra bukkant a birtokán, amelyről kiderült, hogy a SpaceX Falcon 9-es rakétájának kilövésekor leszakadt űrszemét volt.

A jelek szerint Elon Musk cége valahogy mindig a farmereknek okoz galibát, nemrég ugyanis megismétlődött az eset, ám ezúttal néhány ezer kilométerrel odébb, és egy még nagyobb, még veszélyesebb tárggyal.

Hirdetés

Elsőként az ABC News számolt be róla, hogy egy ausztrál birkatenyésztő, Mick Miners farmján egy óriási, háromméteres űrszemét fúródott a talajba. A felfedezés után a férfi a szomszédját, Jock Wallace-t értesítette először, akinek birtokán szintén landolt egy jókora darab az elszenesedett csúcstechnológiából. Wallace ugyan nem hallotta a becsapódást, a lányai viszont igen, elmondásuk szerint pedig hatalmas robajjal járt az űrszemét Földet érése.

"Ha a házadon landol, pokoli nagy felfordulást okozott volna."

- érzékeltette a farmer, hogy sokkal rosszabb vége is lehetett volna a történetnek. Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa szerint a tárgyak a SpaceX 2020-ban útnak indított Crew-1 küldetés űrkabinjához tartozhattak. Az égből pottyant hulladék eredetét Rebbecca Allen, a Swinburne-i Technológiai Egyetem asztronómusa is megerősítette.  

Tucker úgy véli, hogy a hulladék július 9-én érhetett földet, amikor Ausztrália-szerte többen is hallani véltek egy nagyobb robbanást, melynek okára mindeddig nem derült fény.  A csillagász elmondta, hogy az ilyen esetek kifejezetten ritkának számítanak, mivel az efféle űrszemét általában az óceánban köt ki, és a SpaceX-nek is ez volt a terve az űrkabin visszatért darabjaival, amelyek 25 ezer km/h-s sebességgel léphettek be a Föld légkörébe. Tucker szerint ez lehet a legnagyobb űrszemét, amely Ausztráliában landolt, mióta a NASA Skylab nevű űrállomása 1979-ben "beköszönt" a kenguruk földjére.

A csillagász felhívta rá a figyelmet, hogy a jövőben sűrűbbé válhatnak a hasonló balesetek: a legújabb számítások alapján 10% az esély rá, hogy valakit még ebben az évtizedben eltalálnak az aláhulló darabok, ezért különösen fontos lenne az űrszemét pontos nyomon követése. Elon Musk egyébként korábban felvázolt egy víziót arról, hogy a SpaceX Falcon-9 rakétája miként gyűjthetné be az odakint keringő hulladékot.

S ha már lehulló űrtechnológiáról beszélünk, érdemes felidézni a kínaiak 25 tonnás rakétáját is, amely a tervezett visszatérése során nem égett el a levegőben, és nemrég látványos meteorzáporként ijesztett rá a lakosságra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.