Hirdetés

30 év után térne vissza a Vénuszra a NASA

|

Az űrhajózási hivatal rögtön két missziót is indít a Naprendszer pokolian forró második bolygójára.

Hirdetés

A NASA mérnökei utoljára 1978-ban vezényeltek missziót a Vénusz atmoszférájába, a Pioneer Venus Project egészen 1992-ig szolgáltatta az adatokat az akár 471 celsiust is elérő felszíni hőmérsékletű bolygóról. Az amerikai űrkutatási hivatal most bejelentette, hogy néhány éven belül két új robotot is útnak indít a Vénusz meghódítására.

A fő küldetés a 2029 környékére tervezett DAVINCI+ lesz, amely két elhaladással egészen közeli fotókat készít a bolygóról, majd egy szondát bocsát az atmoszférába, ami annak alkotóelemeit vizsgálja.

A másik misszió pedig VERITAS névre hallgat. Ez 2028-ban, tehát még a DAVINCI+ előtt startol, és a bolygó körül keringve az égitest feltérképezése lesz a célja. A projekt hasonló az 1989-ben fellőtt Magellan-szonda küldetéséhez, ami 1990-es pályára állásától kezdve 4 éven át térképezte fel a Vénusz felszínét és gravitációs mezejét, mielőtt a felszínbe csapódott.

Hirdetés

A VERITAS persze jóval kifinomultabb technológiát használ majd, így pontos 3D-s képet alkothat az égitest domborzatáról, s még a tektonikus mozgásokat és a vulkáni aktivitást is képes lesz érzékelni. A szonda kameráját továbbá arra is felkészítik, hogy kiszúrja a vízgőz jeleit az atmoszférában.

A Vénusz felszíne a Magellan felvételén.

A küldetések célja, hogy megválaszolja, lehetett-e valaha is lakható a hasonló tulajdonságai (méret, tömeg, Naphoz való közelség, összetétel) miatt a Föld testvérbolygójának is hívott égitest.

"A testvérmissziókkal szeretnénk megérteni, hogy miként vált a Vénusz egy olyan pokoli világgá, melynek felszínén még az ólom is megolvad. A szondák az egész tudományos közösség számára lehetőséget kínálnak egy olyan bolygó vizsgálatára, ahol több mint 30 éve nem jártunk."

-nyilatkozta Bill Nelson, a NASA vezetője. A VERITAS-t és a DAVINCI+-t az űrhivatal Discovery-programja finanszírozza, amit kisebb, egyenként 500 millió dolláros felfedező küldetések támogatására hoztak létre.  

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.