Hirdetés

30 éve küldték el az első SMS-t, az Apple-nek üzengetve ünnepli a Google a különleges évfordulót



|

A techóriás arra használja a történelmi jelentőségű jubileumot, hogy bevigyen egy ütést a rivális Apple-nek.

Hirdetés

Már harminc éve annak, hogy 1992. december 3-án Neil Papworth informatikus elküldte számítógépéről a világ első SMS-ét (rövid szöveges üzenetét) a Vodafone igazgatója, Richard Jarvis Orbitel 901 típusú telefonjára. Az üzenet mindössze két szóból állt: Merry Christmas, vagyis boldog karácsonyt. A szóban forgó SMS-t a Vodafone a hamar lecsengett NFT-őrület csúcsán 107 ezer fontért elárverezte, a mai árfolyamon körülbelül 51 millió forintnak megfelelő összeget pedig jótékony célra fordította.

Abban, hogy napjainkban már jóval kevesebb SMS-t küldünk, mint 2018-ban, oroszlánrészük volt az azonnali szövegküldés lehetőségét megteremtő online alkalmazások felfutásának, mint a Facebook Messenger, a Skype és a Viber. Hatása és jelentősége azonban a népszerűségvesztés dacára sem lebecsülendő.

Hirdetés

Tisztában van ezzel a Google is, amely az évforduló alkalmából bejelentette, hogy a Messages app végpontok közötti titkosítását évekkel azután, hogy részévé vált a kétszemélyes csevegéseknek, a csoportos beszélgetésekre is kiterjesztik az előttünk álló hetekben. Egyelőre kizárólag azok tesztelhetik ezt a funkciót, akik részt vesznek a Messages béta programjában.

A későbbiekben a felhasználók az RCS (Rich Communication Services) üzenetekre bármely emojival reagálhatnak majd. Ennek kapcsán pedig a cég nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy odaszúrjon egyet a cupertinóiaknak, mondván napjainkra minden jelentős mobilgyártó elfogadta a technológiát, kivéve az Apple-t, ezért ha valaki iPhone-ról üzenne androidos ismerősének, akkor azt az "1990-es években ragadt metódussal, azaz SMS-sel kell megtennie".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.