Hirdetés

30 éves Archie, a világ legelső keresőmotorja



|

Google és Yahoo! még ötlet szinten sem létezett, amikor Archie már keresőszavak alapján végezte a feladatát.

Hirdetés

Az információs társadalom korában valószínűleg már el sem tudjuk képzelni az életünket keresőmotorok nélkül, hiszen az interneten lényegében mindenhez szükségünk van rájuk. Hajlamosak vagyunk azonban elfelejteni, hogy milyen fiatal is a technológia, ami most meghatározza életünket, amire remekül rámutat az is, hogy a világ legelső keresőmotorja, Archie tegnap lett 30 éves.

Az Archie-t - ami az archive, azaz archívum szóból ered - Alan Emtage fejlesztette ki a McGill Egyetem végzős diákjaként 1990-ben. Emtage egy interjúban elmondta, hogy az egyetemen végzett munkájához szüksége volt arra, hogy az iskola hálózatán szoftvereket találjon meg. így hát írt egy kódot, mely elvégzi ezt helyette.

Hirdetés

Archie megszületésében letagadhatatlan szerepe volt még, Bill Heelannek és Peter Deutschnak, akik megírták azt a kódot, mely más diákoknak is megengedte, hogy bejelentkezzenek az Archie-ba és használni tudják azt kereséseikhez. 

Hogy mennyire eltért ez a keresőmotor a mostaniaktól azt remekül mutatja az is, hogy mindössze egyetlen szót volt képes értelmezni, hiszen még egyáltalán nem tudta értelmezni a nyelvet. Így tehát az embernek alaposan át kellett gondolnia, hogy milyen keresőszót használ, hogy ráakadjon a kívánt fájlra.

Hogy milyen úttörő ötlet is volt az Archie azt remekül mutatja, hogy a Google csak 1997-ben jelent meg, azaz 7 évvel Emtage-ék ötlete után. Persze mostanra már elképesztően összetett algoritmusok felelnek azért, hogy megkönnyítsék navigálásunkat a netsztyeppén keresztül, de az Archie-nak letagadhatatlan érdemei vannak ezek kialakulásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.