Hirdetés

Ha neked is üzen a napokban a Facebook, akkor bizony baj van



|

A legutóbbi hackertámadásban érintettek ugyan kevesebben vannak, mint eddig gondolták, viszont egy csomó adatuk eljutott illetéktelenekig. A Facebook nemsokára értesítést küld az érintetteknek.

Hirdetés

Szeptember végén derült fény a Facebook legutóbbi adatbiztonsági bakijára, akkor annyit lehetett tudni a dologról, hogy egy belső funkció hibája miatt 50 millió fiók adatait érintett a dolog. A vállalat mostani közleménye kicsit olyan, mint a népmesében a lány, aki hozott is meg nem is: azt írták ugyanis, hogy az az 50 millió valójában csak 30, ami tulajdonképpen jó hír, az viszont már kevésbé, hogy a támadók állítólag tényleg megszerezték az érintettek egyes adatait, és sok esetben jóval többet is, mint gondolták.

Hirdetés

A 30 millióból egymillióan vannak azok, akiknek ugyan tárva-nyitva állt a fiókja az érintett időszakban, de szerencsére nem került ki semmilyen adatuk. Ennél eggyel rosszabbul jártak 15 millióan, akiknek a nevüket és az elérhetőségüket szerezték meg a hackerek (tehát a profiljukon megadott telefonszámukat és / vagy e-mail címüket, függetlenül attól, hogy azt nyilvánosra vagy titkosra állították). A legrosszabbul pedig az a 14 millió felhasználó járt, akiktől megkaparintották a nevet, kontaktot, nemet, a tartózkodási és születési helyet (ország, város), nyelvet, vallást, születési dátumot, végzettséget, munkahelyet, az utolsó 10 olyen helyszínt, ahol becsekkolt vagy más jelölte meg, saját weboldalt, a követett személyek és oldalak listáját, a 10 utolsó keresést, valamint azt is, milyen eszközökről használta a Facebookot.

A Facebook azt ígérte a közleményben, hogy napokon belül mind a 30 millió érintettet külön értesíti majd, és jelzi számukra a helyreállítás lépéseit is. Szóval, ha a Facebooktól érkezik fontosnak jelzett üzeneted mostanában, az bizony nem túl jó jel, és ne is hagyd figyelmen kívül.

A támadás annak a modulnak a sérülékenységét használta ki, amely a felhasználóknak megmutatja saját adatlapjukat, pontosabban annak azt a változatát, amit mások látnak róluk. Ezt a funkciót egyébként a támadás felfedezése után le is kapcsolták. Ugyan a szeptember 14-én kezdődő támadásokat regisztrálták az oldal adminjai, de csak 11 nappal később derült ki, hogy adatlopás is történhetett. Ugyan a kétmilliárd fölötti felhasználót számláló Facebooknál ez a 30 milliós szám nem túl magas, de azért az érintetteket ez minden bizonnyal kevéssé nyugtatja majd meg, Zuckerbergék pedig esélyesen újra egy csomó jogi következménnyel számolhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.