Hirdetés

300 kamu szócikket írt a Wikipediára az orosz történelemről egy unatkozó háziasszony

|

Sosemvolt eseményekből alkotott alternatív univerzumot a nagy képzelőerővel megáldott nő.

Hirdetés

A Facebook és a WhatsApp mögött álló Meta nemrég mutatta be az új, MI-alapú nyelvi modelljét, amely képes tömegesen átfésülni a Wikipedia hivatkozásait, és javítani őket, ha téves idézetekre bukkan. De talán még Mark Zuckerbergék csúcstechnológiája is besokallna attól az elképesztő kamuhegytől, amit egy kínai nő lapátolt össze a szabadon szerkeszthető online lexikonban.

A Vice-on olvasható sztori szerint a Zhemano nicknéven alkotó nő a Moszkvai Állami Egyetemen végzett történész doktornak adta ki magát, és 2010 óta közel 300 hamis bejegyzést írt a Wikipedia kínai nyelvű szekciójába az orosz történelemről.

Hirdetés

A bejegyzések kitalált történelmi eseményekről, háborúkról, nemesi családokról és a képzelet szülte államokról meséltek, egymásra mutató linkekkel, egy kierjedt, összefüggő rendszert alkotva. A hamis tartalomtól eltekintve pedig meglepően igényesek voltak, a csaló fő műve például majdnem olyan hosszúra nyúlt, mint A nagy Gatsby, és még egy saját készítésű térképet is tartalmazott.

A kamu profilokat is bevető nőt végül egy író buktatta le, aki az új kötetéhez keresett alapanyagot, amikor belebotlott egy bejegyzésbe egy kitalált orosz ezüstbányáról. A csalás felfedezése után egy egész csapatnyi önkéntes kellett, akik átfésülték és törölték az áltörténelmi szócikkeket. Ők utólag kiderítették, hogy a nő egyik szerzeményét (amely a kínaiak Szovjetunióból való deportálásáról szólt az 1920-as és 1930-as években) még a Wikipedia is kiemelte, így angol, arab és orosz nyelvre is lefordították a közösség külföldi szerkesztői.

S hogy kit tisztelhetünk a kamutörténelem kínai Tolkienjében? Mint kiderült, egy lelkes háziasszonyt, aki sem az oroszt, sem az angolt nem beszéli, és mindössze középiskolai végzettséggel bír. A Wikipedián közzétett bocsánatkérő levelében azt írta, hogy sokat unatkozott a férje távolléte miatt, s egyben megígérte, hogy kitanul valami mesterséget, és felhagy az "ehhez hasonló értelmetlen dolgokkal".

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.