Hirdetés

300 kamu szócikket írt a Wikipediára az orosz történelemről egy unatkozó háziasszony



|

Sosemvolt eseményekből alkotott alternatív univerzumot a nagy képzelőerővel megáldott nő.

Hirdetés

A Facebook és a WhatsApp mögött álló Meta nemrég mutatta be az új, MI-alapú nyelvi modelljét, amely képes tömegesen átfésülni a Wikipedia hivatkozásait, és javítani őket, ha téves idézetekre bukkan. De talán még Mark Zuckerbergék csúcstechnológiája is besokallna attól az elképesztő kamuhegytől, amit egy kínai nő lapátolt össze a szabadon szerkeszthető online lexikonban.

A Vice-on olvasható sztori szerint a Zhemano nicknéven alkotó nő a Moszkvai Állami Egyetemen végzett történész doktornak adta ki magát, és 2010 óta közel 300 hamis bejegyzést írt a Wikipedia kínai nyelvű szekciójába az orosz történelemről.

Hirdetés

A bejegyzések kitalált történelmi eseményekről, háborúkról, nemesi családokról és a képzelet szülte államokról meséltek, egymásra mutató linkekkel, egy kierjedt, összefüggő rendszert alkotva. A hamis tartalomtól eltekintve pedig meglepően igényesek voltak, a csaló fő műve például majdnem olyan hosszúra nyúlt, mint A nagy Gatsby, és még egy saját készítésű térképet is tartalmazott.

A kamu profilokat is bevető nőt végül egy író buktatta le, aki az új kötetéhez keresett alapanyagot, amikor belebotlott egy bejegyzésbe egy kitalált orosz ezüstbányáról. A csalás felfedezése után egy egész csapatnyi önkéntes kellett, akik átfésülték és törölték az áltörténelmi szócikkeket. Ők utólag kiderítették, hogy a nő egyik szerzeményét (amely a kínaiak Szovjetunióból való deportálásáról szólt az 1920-as és 1930-as években) még a Wikipedia is kiemelte, így angol, arab és orosz nyelvre is lefordították a közösség külföldi szerkesztői.

S hogy kit tisztelhetünk a kamutörténelem kínai Tolkienjében? Mint kiderült, egy lelkes háziasszonyt, aki sem az oroszt, sem az angolt nem beszéli, és mindössze középiskolai végzettséggel bír. A Wikipedián közzétett bocsánatkérő levelében azt írta, hogy sokat unatkozott a férje távolléte miatt, s egyben megígérte, hogy kitanul valami mesterséget, és felhagy az "ehhez hasonló értelmetlen dolgokkal".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.