Hirdetés

36 év után ismét beelőzték a CD-t a hanglemezek eladásai



|

Vannak akik várják hogy a versenyből kiszáll, de te csak nevetsz, nevetsz, mert hát a bakelit meg nem áll.

Hirdetés

Egykor közkeletű jóslatnak számított, hogy az online terjesztett digitális zene idővel minden fizikai formátumot el fog tüntetni, a CD haláltusája azonban nem hozta el a végjátékot, mivel váratlanul ismét divatba jöttek a vinyl lemezek. Az évek óta tartó fellendülésnek számos oka van a nosztalgiától a gyűjtőszenvedélyen át egészen a sokak által lágyabbnak tartott hangzásig. Akármelyik is domináljon, a hanglemezláz továbbra sem csillapodik, s most egy fontos mérföldkövet értek el a főnixként feltámadt korongok.

Az Amerikai Hanglemezipari Szövetség (RIAA) nemrég tette közzé a 2022-es évről szóló jelentését, amelyből kiderül, hogy a tavalyi évben már több vinylt adtak el az Egyesült Államokban, mint CD-t. A számok nyelvén ez 41 millió hanglemezt jelent 33 millió CD ellen, feltéve a koronát a vinyl formátum 16 éve tartó gyarapodására. Az eredmény valóságos időutazással ér fel, mivel utoljára 1987-ben vezettek a klasszikus korongok a CD-vel szemben.

Hirdetés

A vinyl diadala még látványosabb, ha a bevételi adatokat nézzük. Ahogy az alábbi grafikon mutatja, a fizikai formátumokból származó amerikai bevételek évről évre nagyobb részét teszik ki a köznyelvben (tévesen) bakelitnek is hívott hanglemezek. A RIAA szerint 2022-ben 17%-kal nőttek a vinyl korongok eladásai, míg a szebb napokat is látott Compact Disc 18%-os csökkenést szenvedett el. A hanglemezek utáni kereslet miatt összességében 4%-kal emelkedett a fizikai hanghordozók forgalma.

Ami a legnépszerűbb előadókat illeti, 2022-ben Taylor Swift (1,7 millió), Harry Styles (719 ezer) és a The Beatles (553 ezer) adta el a legtöbb korongot. A Hanglemezipari Szövetség adatai egybecsengenek a brit Digitális Szórakoztatási és Kiskereskedelmi Szövetség (ERA) tapasztalataival, amely januárban arról számolt be, hogy már az Egyesült Királyságban is vezet a vinyl a CD előtt.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.