Hirdetés

40 ezer évnyi börtönt kaphat a befektetőit 2 millárd dollárral lehúzó kriptokirály



|

Külföldön sikerült kézre keríteni a több mint egy éve menekülő Faruk Fatih Özert, aki több százezer befektetőt károsított meg.

Hirdetés

Manapság a magyarok is megtapasztalhatják, milyen érzés a magas inflációtól félteni a nehezen félretett megtakarításokat, a 80%-os mértékű pénzromlással küzdő Törökökországban viszont már-már apokaliptikus a helyzet.  

Ezért is menekültek korábban sokan a kriptovalutákhoz, amelyek az árfolyam idei összeomlása előtt még sokkal jobb befektetésnek tűntek a líránál. Szegény törököket azonban még az ág is húzza, az egyik legnépszeűbb kriptotőzsde, a Thodex vezetője ugyanis egyszerűen lelépett a pénzükkel, s habár most sikerült kézre keríteni, nincs sok esély a kártérítés kifizetésére.

Az Albániában elfogott Faruk Fatih Özer még 2017-ben indította útjára a Thodexet, amely a népszerűsége csúcsán több mint 700 ezer felhasználóval bírt. A szekér látszólag szépen futott, tavaly áprilisban viszont a platform hirtelen felfüggesztette a kereskedést. A tulajdonos először egy nagyobb befektetés miatt elrendelt üzemszünettel indokolta a lépést, majd a működést ellehetetlenítő kibertámadásokra kezdett hivatkozni.

Hirdetés

A csalás akkor vált végképp nyilvánvalóvá, amikor a meglévő 400 ezer befektető elvesztette a hozzáférését a fiókjához, Özer pedig felszívódott, a becslések szerint 2 milliárd dollárnyi kriptovalutával együtt. A török hatóságok az Interpollal is kerestették a férfit, akit végül nemrég sikerült kézre keríteni az albániai Vlore városában. Az egykori kriptokirály most a kiadatására vár, és a vádak alapján akár 40 564 (!) évnyi börtönre is ítélhetik.

Fotó: SonDakika.com

Az elfogásról beszámoló török belügyminisztérium nem közölte, hogy mi történt az eltűnt vagyonnal, a Whitestream nevű blokklánc-hírszerzési cégnek viszont korábban sikerült bebizonyítania, hogy a roló lehúzása előtt a Thodex 125 millió dollárnyi kriptovalutát utalt át a Krakenfx tőzsdére, amit aztán készpénzre váltottak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.