Hirdetés

48 év után nem lesz több CeBIT kiállítás



|

A hannoveri számítástechnikai vásárt szép lassan megette a világ többi nagy rendezvénye. Magyarországnak külön kellemetlen a hír.

Hirdetés

Sajtóközleményben jelentette be a patinás rendezvényt üzemeltető Deutsche Messe AG, hogy 48 év után jövőre már nem rendezik meg a hannoveri CeBIT kiállítást. Bár a jövő évi eseményre is megindult a szervezés, láthatóan olyan szintre csökkent a kiállítói és látogatói érdeklődés is, hogy egyszerűen öngyilkosság lenne így is belevágni.

Hirdetés

A közlemény azzal érvel, hogy az 1970-ben először, 33 éve pedig évente megrendezett CeBIT fő üzenete a digitalizáció volt, viszont azóta az összes többi szakmai vásáron legalább ennyire központi témává vált, így a hannoveri kiállítással kapcsolatban érthetően csökkent az érdeklődés.

Tény, hogy manapság már más nemzetközi események jelentik a számítástechnika és kapcsolódó iparágak számára az alapvetést. Január legelején a Las Vegasban rendezett CES (Consumer Electronic Show) keretében igyekszik minden gyártó bemutatni, mivel készül az adott év első felére, míg az év második felét a tajpeji Computex indítja el. Emellett pedig olyan tematikus óriás-kiállítások is kiharapnak egy-egy szeletet az IT-tortából, mint a Barcelonában rendezett Mobile World Congress vagy a kölni Gamescom. Sőt, egyre több olyan vállalat akad, amely már ezeken a kiállításokon sem vesz részt, mint például az Apple, a Google vagy a Microsoft, amelyek inkább a teljesen saját eseményekben hisznek.

Pedig egykor a CeBIT volt a világ legfontosabb informatikai eseménye, itt mutatta be például elsőként Bill Gates a Windows 95-öt, ahogy hasonló méretű cégek is ide hozták aktuális termékeik, szolgáltatásaik premierjét.

Lapértesülések szerint már a tavalyi CeBIT is erősen megérezte a megcsappant érdeklődést, de a 2019-re szervezett eseményre mostanáig mindössze 6000 négyzetméternyi kiállítási területet foglaltak le a cégek, míg tavaly ilyenkor már 18 000 négyzetméterre volt biztos kiállító (és már az az év sem volt túl fényes, mivel az addigi 200 ezres látogatottságból végül alig 120 ezret produkált). Épp ezért a hannoveri önkormányzat és Alsó-Szászország tartományi kormánya által üzemeltetett Deutsche Messe végül úgy döntött, még a kezelhetetlen veszteségek előtt kihátrálnak és lemondják a jövő évi CeBIT-et.

Nem leszünk díszvendégek

Magyarországnak azért fájhat különösen a döntés, mert néhány éve a kormány erősen ráfeküdt a CeBIT-es magyar jelenlét támogatására. A 2017-es és 2018-as rendezvényekbe már jelentős összegeket költöttek az Index összefoglalója szerint, és két éve a kormányszóvivő is úgy fogalmazott, hogy a kormány igyekszik a CeBIT kiemelt partnerországává tenni Magyarországot. Deutsch Tamás, a digitális jólétért felelős miniszterelnöki biztos akkor még azt is hozzátette, azon dolgoznak, hogy 2019-ben Magyarország legyen a kiállítás díszvendége, erre állítólag már be is terveztek 1,6 milliárd forintot.

A miniszterelnöki biztos szerint még nem költöttek a jövő évi kiállításra, az eddigi összegek arra mentek el, hogy 2017-ben és 2018-ban is hangsúlyosabban, nemzeti standdal legyen jelen Magyarország, hogy ezzel segítsék a magyar piaci szereplők üzletkötési lehetőségeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.