Hirdetés

Még a 4K sem tört be igazán, de a 8K hamarosan leváltja



|

7 éven belül 68 milliárd dolláros piaccá növi ki magát a 8K, és ezzel népszerűbb lesz a 4K-nál is.

Hirdetés

Az új televíziók piacán manapság már gyakorlatilag általánosnak mondható a 4K-s felbontás. Lassan-lassan a monitorok és a laptopok piacán is elterjed, bár ezeken jóval lassabban, egy 4K-s monitorért és laptopért arányaiban még jóval többet kell fizetni. És persze jönnek az új játékkonzolok illetve az azokat leváltó streamelős megoldások, ahol szintén a 8K-t lőtték be célként a fejlesztők. Szóval lehet azt mondani, hogy már a full HD és a 4K között is csak a "vájtszeműek" látják a különbséget, de a helyzet az, hogy a piac a huhogóktól függetlenül menetel a még részletesebb felbontás felé.

Hirdetés

Amikor annak idején megjelentek az első 4K televíziók és kijelzők, a közönség véleménye eléggé megosztott volt. Mert persze, óriási volt a fejlődés a full GD és 2K után, de sokan hangoztatták, hogy ilyen részletes képnél már egyszerűen fel sem fogja a különbséget az emberi szem, ráadásul a 4K-s eszközök olyan brutális áron nyitottak, hogy amolyan úri különcségnek, kivagyiságnak számítottak. Aztán tessék, azóta a 4K amolyan alapvetéssé szelídült, és már a legnevenincsebb kínai másolat-gyártóknak sem hiányzik a termékpalettájáról. A tévék mellett bevette a monitorok piacát is, és a gamer PC-k építői akkor igazán boldogok, ha a grafikus vezérlőjük is elegendő már arra, hogy élvezhető képfrissítés mellett 4K-ban is futtatni tudja a játékokat. És alig jutottunk el idáig, máris azzal "riogatnak" az elemzők, hogy a 4K hamarosan már a lesajnált múlt egy darabjává válik, mert a 8K átveszi az uralmat.

A 8K-s kijelzőpiac a 2017-es adatok alapján még csak 2,05 milliárd dollárt termelt, azonban a ResearchandMarkets elemzői szerint 2026-ra a szektor 68,13 milliárd dollárosra növi ki magát. Vagyis éves szinten 47,6 százalékos előrelépés várható. 

Állítólag azért lesz akkora trend a még nagyobb felbontású eszközök terjedése, mert több kormányzat is kedvezményeket ad a 8K-s technológia fejlesztése érdekében. Épp ezért várható, hogy a most még aranyárban értékesített eszközök szép lassan olcsóbbak legyenek, a vásárlók pedig egy idő után úgyis szépen beadják a derekukat (és kinyitják a pénztárcájukat). A technológia fejlődése mellett a kereslet is fokozatosan emelkedik majd a következő 7 év során, így a 8K-s piac nagy tempóban bővülhet, és az időszak végére simán leválthatja a 4K-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.