Hirdetés

5 dolog, amiben az Apple diktálja a tempót, és 5 másik, amiben le van maradva



|

Az Apple sokáig funkcionált az ipar legmeghatározóbb iránymutatójaként, mostanában azonban inkább a biztonságra játszik.

Hirdetés

A cupertinói vállalat az elmúlt évtizedekben már számos forradalmi megoldással állt elő, amikkel hosszú évekre meghatározta a technológiai fejlődés irányát. Tökéletes példa a 2007-ben bemutatott iPhone, ami teljesen megreformálta az okostelefonokról éppen kialakulóban lévő képünket, vagy említhetjük a saját fejlesztésű M1 processzoraikat, amik komoly kihívói lettek bármelyik ma elérhető asztali CPU-nak is.

Most összeszedtünk 5 olyan dolgot, amiben az Apple volt az első, és 5 olyat, amiben még mindig le van maradva a riválisaitól.

Hirdetés

AirPods Pro

Vezeték nélküli fülesek már az AirPods első generációja előtt is kaphatóak voltak, az igazi áttörést azonban egyértelműen az Apple TWS (true wireless) terméke hozta el. Az AirPods által a kategória végleg betört a mainstream vérkeringésbe, és hirtelen az összes hasonló profilú vállalat előállt hasonló termékekkel. 

Az Apple AirPods sikerre volt ítélve, cupertinóban azonban nem ültek a babérjaikon, hamar frissítették a termékcsaládot a második generációval, továbbá érkezett egy prémium változat is, az AirPods Pro.Utóbbi fülhallgató cserélhető szilikon harangokkal, aktív zajszűréssel, kimagasló hangminőséggel és még megannyi fontos paraméterrel érkezett meg 2019-ben, és annyira jól sikerült, hogy az Apple azóta sem érezte szükségét egy utód kiadásának.

Az azóta eltelt időben több komoly kihívója is akadt a fülhallgatónak, többek között a Sony, a Bose, de még házon belül a Beats is megjelentetett aktív zajszűrős füleseket, egyikre sem lehet azonban azt mondani, hogy minden tekintetben jobb lenne az AirPods Prónál, pláne ha figyelembe vesszük, hogy az iPhone tulajoknak a kompatibilitás miatt egyértelműen ez a legjobb választás.

A töltőfej elhagyása

Futótűzként ment végig az interneten, mikor az Apple az iPhone 12 bemutatóján elárulta, nem lesz töltőfej a dobozokban a telefon mellett. Ez korábban példátlan volt az okostelefonok piacán, és először úgy tűnt, hogy komoly csorba esik majd az Apple megítélésén. Persze a rivális cégek, így a Samsung, Huawei és tulajdonképpen mindenki más jó poént csináltak az amerikai vállalatból, nem sokkal később azonban mindenki meghúzta azt a bizonyos ravaszt, és kivették a töltőt a dobozból.

Az Apple volt az első, aki megmerte ezt lépni, hogy aztán a kitaposott ösvényen a piac többi résztvevője is elindulhasson. A döntés mögött hivatalosan környezetvédelmi okok állnak, az már teljesen mellékes, hogy egyben sok-sok pénz is a zsebében marad a gyártóknak. Köszönjük a Föld nevében.

Érdekesség, hogy a napokban egy férfi sikerrel perelte az Apple-t, amiért a vállalat nem adott töltőt a telefonjához.

A viszont nem látásra, Jack

2016-ban is jó támadási felületet adott az Apple a riválisoknak, mikor bemutatta az iPhone 7-es készülékeket. A színpadra álló személyek nagyon szorgosan próbálták bizonyítani, hogy a jack csatlakozó elhagyása tulajdonképpen egy szuper dolog, továbbá azzal védekeztek, hogy ezáltal sokkal vízállóbb is lesz a telefon.

Rövid távon persze ebből is hatalmas felháborodás lett, azonban még ugyanebben az évben megérkezett az AirPods első generációja, ami ugyan a néhány ezer forintos fülesekhez szokott közönségnek először borsos árazásúnak tűnt, pláne, hogy tulajdonképpen egy kábel nélküli EarPods-ról volt szó, mostanra azonban rengetegen váltottak. Az már csak érdekes adalék, hogy az Apple vitatott döntése után lassan, de biztosan mindenki más is lemondott a jack csatlakozókról, mostanra szinte teljesen kihalt ez a port az okostelefonokból.

El nem avuló szoftver

Ugyan funkcionalitását tekintve már vannak itt-ott hiányosságai a riválisokhoz képest, az Apple telefonos rendszere még mindig élen jár egy bizonyos szempontból. Épp azért, mert almásék mindent házon belül készítenek, a rendszerük elképesztően jól működik minden eszközükön.

Az Apple még úgy is a leghosszabb támogatási intervallummal rendelkezik, hogy az elmúlt időszakban több androidos gyártó is ráfeküdt a témára. A most aktuális iOS 15-ös főverzió például még a 2016-ban megjelent, első generációs iPhone SE-t is támogatja, pedig az már tényleg nagyon eltér a mai Apple telefonoktól, mind működésben, mind pedig specifikációban.

Végül, de nem utolsósorban pedig az iOS rendkívül felhasználóbarát. Az androidos gyártók rákfenéje, hogy a legjobb próbálkozásaik ellenére sem tudják teljesen tökéletesre szabni a rendszerüket, hiszen az Androidnak megvannak a maga határai. Velük szemben az Apple bármit megtehet az iOS-szel, az iPadOS-szel és a MacOS-szel, így ezek egyszerre lehetnek jó társai a hétköznapi és a profi felhasználóknak is.

Apple M1

Már a bevezetőben is említettük, hogy az Apple hatalmas lépést tett, mikor bejelentette, hogy szakít az Intellel, és sok év után újra saját gyártású processzorokkal látja el a számítógépeit. A dolog nem is sülhetett volna el jobban, a cupertinói processzorok elképesztően hatékonynak bizonyultak, és ahogy egyre több program támogatja natívan az Arm-alapú hardvert, egyre jobb és jobb üzletnek bizonyul a felhasználóknak és az Apple-nek is egyaránt.

Mostanra mindössze egy gép, a Mac Pro maradt az Apple kínálatban, amiben még nem a saját processzora duruzsol, miközben már az iPadekbe is az M1 kerül (aminek erejét a fejlesztők még nem tudják kihasználni, de ez részletkérdés).

Mindeközben a Samsung már évek óta fejleszt saját SoC-t, az M1 sikerét látva pedig a Microsoft is belekezdhetett egy hasonló projektbe, egyelőre azonban nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben bármelyik rivális utolérheti az Apple chipjeinek teljesítményét.

A folytatáshoz lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.