Hirdetés

50 ezer Facebook és Instagram felhasználót figyeltek meg illegálisan



|

A megfigyelést felbérelhető cégek végezték, akikhez előszeretettel fordultak a kormányzati szereplők is.

Hirdetés

A nyáron kirobbant Pegasus-botrány ismét rávilágított, hogy senki sincs biztonságban az online megfigyeléssel szemben, hiszen az újságírók és aktivisták monitorozására is használt program egyaránt bevethető az androidos és iOS-es készülékeken.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp mögött álló Meta pedig most azt adta hírül, hogy a saját platformjain is 50 ezer felhasználót figyelhettek meg illegálisan olyan cégek, melyek fizetségért kémkednek állami és privát ügyfeleiknek.

A vállalat közleménye szerint a megfigyelések több mint száz ország felhasználóit érintették a Facebookon és az Instagramon, az illegális monitorozást végző entitások pedig 7 államból, köztük Kínából, Izraelből, Indiából és Észak-Makedóniából tevékenykedtek.

Hirdetés

Ami viszont még ijesztőbb, hogy a zsoldos kémek szolgáltatásait összesen több mint kéttucatnyi kormány vette igénybe.

A Meta több hónapig tartó vizsgálatát követően értesítették az érintett felhasználókat, a lebuktatott szereplők infrastruktúráját pedig teljes egészében blokkolták a Zuckerberg-birodalom platformjain.

A kitiltott cégek egyike a Cytrox, melynek Predator nevű kémprogramjával egy egyiptomi politikus iPhone-ját is megfigyelték. A kémhálózatok felszámolása során több mint 1500 hamis fiókot töröltek.

A Meta vizsgálata remekül szemlélteti, hogy a Pegasus mögött álló NSO Group csak egy a sok szereplő közül, akik kihasználják az internet és a mindenhol ott lévő okostelefonok adta lehetőségeket az emberek megfigyelésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.