Hirdetés

Van kapcsolat az 5G és a koronavírus között?



|

Tudjuk, borzalmasan agyament párosítás, de a Google keresések alapján látható, hogy sokan elhiszik, vagy legalábbis félnek ettől. Szóval most akkor jól leírjuk, hogy nincs.

Hirdetés

Az emberek jó része képes olyan összeesküvés-elméletekben hinni, ami néha a legkisebb valószerűséget is nélkülözi, de valamilyen körülmény miatt akár valósnak is tűnhet. Mivel az 5G hálózatokkal kapcsolatban eleve terjedt többféle olyan elmélet, miszerint rákot okoz, vagy egyéb módon betegíti meg a szervezetet, a COVID-19 felbukkanása után tulajdonképpen nem kellett sok ahhoz, hogy a fenti elméleteket vallók összekapcsolják az új járványt is a mostanában terjedni kezdő újgenerációs mobilhálózatokkal.

Hirdetés

Káros a mobil az egészségre egyáltalán?

Kezdjük akkor egy gyors visszatekintéssel: minden egyes "G" megjelenésekor elindult hasonló találgatás és pánikkeltés - tessék visszaemlékezni, hogy már a legelső "bunkofonok" és féltéglák elterjedésekor jöttek azok a vélemények, hogy a levegőben terjedő láthatatlan hullámok bizony csendes gyilkosok, és akik mobiloznak, mind kisütik az agyukat, rákosak lesznek, meg persze zombik és ufók is egyszerre. Bár ezt sokféle tudományos magyarázat is cáfolta, talán annak lehet a leginkább hinni, hogy a mobilok általánossá válása óta is eltelt már 25-30 év, és semmilyen egészségügyi statisztika nem mutatott ki emelkedést a készülékek, valamint adótornyok sugárzásához köthetően.

A Föld környezete amúgy is tele van egy csomó sugárzással: statikus elektromosság, mágneses mezők, rádióhullámok, mikrohullámok, infravörös és ultraibolya sugárzás, röntgen- és gammasugarak egyaránt megtalálhatóak körülöttünk bizonyos mennyiségben. A rádiófrekvencia nagyjából a fentiekben vázolt spektrum közepén helyezkedik el, ide tartoznak a hagyományos rádióadások, mobilhálózatok, bázisállomások, telefonok, Wi-Fi és Bluetooth.

Ezek az úgynevezett nem-ionizáló sugárzástípusok (a statikus mezőktől az infravörösig) nem hordoznak akkora energiát, amely képes a molekulák közötti kohéziót megbontani és ionizálni az atomokat. Készítettünk egy ábrát, ahol elhelyezhetjük a mobil- és rádiófrekvenciákat a teljes spektrumon, kattintásra nagyobb változatban is megnézhető.

Na de az 5G tényleg veszélyesebb, mint az eddigi hálózatok?

Konkrétan az 5G alacsony, közepes frekvenciasávokon és milliméter-hullámokon terjed (24,25 GHz - 86 Ghz). Ezek közül a milliméter-hullámok miatt aggódtak legtöbben, pedig ilyan hullámsávon működő eszközök már jó ideje léteznek mindenfelé a repülőtéri biztonsági szkennerektől az autók ütközés-elkerülő és tolatóradarjaiig. Ezeket már jóval az 5G előtt is sokféleképpen vizsgálták és semmilyen egészségre káros hatást nem tudtak kimutatni.

Az 5G-vel kapcsolatban is több szakmai világszervezet felügyeli azt, hogy minden szempontból megfeleljen a biztonságos egészségügyi normáknak, ilyen az ICNIRP (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection) és az IEEE-ICES (International Committee on Electromagnetic Safety). Az általuk meghatározott biztonsági határok ráadásul jelentős plusz határértékkel is felülszámolnak, de még ezek nélkül sem találtak egyetlen olyan 5G tulajdonságot sem, amely veszélyes, vagy akár csak aggályos lehetne az egészségre.

Dr. Jafar Keshwari, az IEEE-ICES elnöke (mellesleg több egyetem biomedikai professzora) szerint a félreértés onnan adódhat, hogy az emberek összemossák a biológiai és egészségügyi hatásokat. Biológiai hatása van a mobiloknak, ahogy az 5G-nek is - ugyanúgy, ahogy annak is, ha túl sokáig nézed a monitort egybefüggően, és tönkremegy a szemed vagy gyakran fáj a fejed. Egészségügyi hatást egy telefon akkor okozna, ha a környezetében mért sugárzás elérné az emberek tömegének egy kilogrammjára számolt 100 wattot. A mobilok készítésekor a kötelező maximális határérték eleve 2 watt / kilogramm, tehát a határérték ötvened része.

Az 5G mm-hullámainak egyetlen igazán érezhető biológiai hatása, hogy hosszabb közvetlen kitettség esetén (tehát nem amiatt, hogy az 5G hálózat létezik, és adóállomások vannak a környezetünkben, hanem akkor, ha egy aktívan működő 5G-s telefont szorítunk a fejünkre naphosszat folyamatosan) valamelyest felmelegíti a test felszínét és a szemeket.

Épp ezért értelemszerűen arra érdemes figyelni, hogy ne a mobillal a fülünkhöz ragadva éljük az életünket, de még ez sem okoz konkrét egészségügyi veszélyt, csupán kellemetlen effektként jelentkezhet, és csakis extrém esetekben.

A nem-ionizáló frekvenciák által keltett hőhatást eleve "lekezeli" a test legkülső rétege, és a bőr hőmérséklete is legfeljebb fél Celsius-fokkal emelkedhet a közvetlenül érintett területen - a rádióhullámok ennél mélyebbre egyszerűen képtelenek behatolni olyan szinten, hogy bármilyen hatásuk legyen a testünkre.

Na de akkor a koronavírust okozhatja az 5G?

Szóval ennyi okfejtés után kérdezheti bárki, hogy mi van a koronavírussal? Ha még eddig nem volt tiszta, akkor mondjuk így: mi lenne? Az égvilágon semmi. Azt tehát megnéztük, hogy az 5G a többi mobil- és rádiófrekvenciához hasonlóan nem képes sem biológiai, sem molekuláris szintű elváltozásokat okozni. Pontosan ugyanolyan hatásokkal jár, mint a hagyományos rádióhullámok - márpedig rádiót elég régóta használ az emberiség, miközben már ezek előtt is volt sokféle járvány, vírusos és bakteriális egyaránt.

Az 5G megjelenése nem képes sem arra, hogy molekulákat úgy legózzon át, hogy abból egy eddig ismeretlen vírus szülessen meg. Azt sem okozza semmilyen efféle sugárzás, hogy a testünk vagy az immunrendszerünk rosszabbul reagáljon egy-egy újabb fertőzésre.

Szóval az 5G-nek az égvilágon semmi köze a koronavírushoz. Köszönjük a figyelmet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.