Hirdetés

7 évnyi támogatásra kötelezné a mobilgyártókat a német kormány



|

A németek több szempontból is rálicitálnának az EU terveire, az érintett cégek túlzónak tartják az elképzelést.

Hirdetés

Az Európai Bizottság egy ideje már dolgozik azon, hogy a környezeti terhelés csökkentése érdekében kötelezze a mobilgyártókat a készükékek 5 éves támogatására. Ebbe nem csak a szoftveres frissítések tartoznának bele, hanem a cserealkatrészek is, melyek kiszállítását maximum 5 munkanapon belül kellene garantálniuk az érintetteknek.

A Heise Online jelentése szerint azonban a német szövetségi kormánynak ez nem elegendő, így már lobbizik az Ursula von Der Leyen vezette testületnél, hogy 5 helyett 7 évre szóljon az Uniós előírás. A meghosszabbított időtartam a táblagépekre is vonatkozna, melyek esetében egyébként az EU is a mobilokénál valamivel nagyvonalúbb, 6 éves támogatást kérne.

Hirdetés

A németek azonban nem állnának meg ennyinél, és az extra támogatáson felül rögzítenék a cserealkatrészek árát, illetve az 5 naposnál is gyorsabb kiszállítást írnának elő ezekre. A szükségesnek vélt szigorításoktól eltekintve viszont Németország egy platformon áll a Bizottsággal abban, hogy az energiahatékonyságra és a javíthatóságra vonatkozó jelölésekkel lássák el a készülékeket.

Az Apple-t, a Google-t és a Samsungot is tömörítő érdekvédelmi szervezet, a DigitalEurope mindeközben az uniós tervek puhítását szeretné elérni. A gyártók csak 2 évig garantálnák az új funkciókat az frissítéseket, míg a biztonsági update-ek esetében 3 éves vállalást tennének. Ami pedig a cserealkatrészeket illeti, a DigitalEurope szerint bőven elég lenne kijelzőket és akkumulátorokat biztosítani, mivel ezek romlanak el a leggyakrabban.

A tervezet hivatalos bemutatására leghamarabb 2023 környékén számítanak az elemzők, így bőven lesz még idő a részletek kidolgozására. Az Apple egyébként hagyományosan tovább támogatja az eszközeit, mint az androidos gyártók, hiszen az idén érkező iOS 15 még a 2015-ös iPhone 6s-en is telepíthető lesz. Az almás céget ugyanakkor rengeteg kritika éri, amiért megnehezíti a termékei javítását, igyekezve saját szervizeihez becsatornázni az ebből származó profitot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.