Hirdetés

70 000 forint alatti mobilok: mit tud egy olcsó telefon?



|

Természetesen sokan nézik áhítozva a sok százezres csúcsmobilokat, azért az árérzékeny vásárlók számára is vannak csemegék. Teszteltük a 70 ezer forintnál olcsóbb okostelefonok krémjét, hogy megnézzük, mit tudnak ennyi pénzért.

Hirdetés

Az egészségügyi vészhelyzettel együtt érkezett komplett digitális átállás ma már elengedhetetlenné teszi egy okostelefon beszerzését. Jelen körülmények között még egy szimpla buszjegyvásárlás is megköveteli, hogy appot telepítsünk és felhasználói fiókot hozzunk létre. Sőt egy okostelefonnal a távoktatás tananyagainak megjelenítése, valamint egy munkahelyi virtuális értekezleteken történő részvétel is lehetségessé válik. Ebben a kényszerű helyzetben pedig sokan azok közül a felhasználók közül is elkezdték fontolgatni egy okostelefon beszerzését, akik mindeddig ragaszkodtak hagyományos, kizárólag telefonálásra használt, nyomógombos készülékükhöz.

Hirdetés

A gyártók és a szolgáltatók pedig természetesen tárt karokkal várják az ügyfeleket, és hatalmas kedvezményekkel próbálják eladni a több százezer forintos csúcsmodelleket. Nem kizárólag az agyonreklámozott, topligás telefonok között érdemes azonban keresgélni, a legfontosabb igényeket ugyanis a belépőkategóriás modellek is maximálisan képesek kiszolgálni, sőt ár-érték arányban alaposan odavernek még az aktuális toptermékeknek is.

Mit várunk el egy olcsó mobiltól?

Persze az alacsony árért cserébe biztos, hogy valamilyen kompromisszumot kell majd kötnöd, ezért még vásárlás előtt érdemes lehet meghatároznod azokat a mobilkomponenseket, amelyekből hajlandó vagy szükség esetén egy kicsit gyengébbet választani, ha egyébként kellően kielégítő az összkép. Ezzel a lépéssel jelentősen leszűkítheted az elérhető kínálatot még ebben az egyébként népes szegmensben is. Persze jó néhány olyan funkciót és dizájnelemet már az alsó polcos készülékekkel is elérhetsz, amelyek korábban csak a magasabb kategóriákban voltak jellemzők, és e funkciók listája egyre csak bővül.

Vásárolj mobilt olcsóbban, így gyakrabban cserélheted!

A pénztárcakímélő megoldás egy olyan pozitívumot is hordoz magában, hogy egyetlen csúcsmodell áráért akár három-négy évig rendszeresen cserélgetheted a készülékedet, így pedig nem feltétlenül okoz majd gondot az, hogy nem érkezik meg rá a következő Android-frissítés. Emellett elvesztése/összetörése esetén az elkerülhetetlen pótlás is kevésbé terheli a kasszádat, ha az olcsóbb eszközök közül választottál. Cikkünkben összegyűjtöttünk négy telefont ismert gyártóktól, amelyeket 70 ezer forintnál alacsonyabb áron szerezhetünk be, és tökéletesen használható konfigurációval állnak rendelkezésünkre.

Honor 20 Lite

Ugyan nem a legfrissebb készülék a gyártótól a Honor 20 Lite, ezt a modellt azonban még nem érintette a GMS-tilalom, vagyis teljes értékű Google szolgáltatásokkal áll a felhasználók rendelkezésére. Kialakítás tekintetében maximális mértékben követi a trendeket a készülék: aprócska, csepp formájú notch rejti a telefon előlapi kameráját, hátlapján pedig különféle színátmenetekben pompázó, fényes felületben gyönyörködhetnek a felhasználók. Ebből enyhén kiemelkedik a triplakamerás fotósrendszer. A kijelzőre nem igazán lehet panaszunk, főként ebben az ársávban: egy méretes, 6,21 inches IPS-panel van az előlapján, amely 1080×2340-es felbontással kecsegtet.

A hátlapon a kameratrió mellett egy AI Camera felirattal jelzi a cég, hogy a mesterséges intelligencia is szerepet kap a fotózás során, az automatikus jelenetfelismerésen és a néha sikeresen eltalált optimalizáláson kívül azonban nem sokat segít a funkció élesítése. Egyébként teljesen korrekt képeket készíthetünk a Honor 20 Lite főmoduljának segítségével, a legnagyobb felbontást pedig az előlapi kamerával érhetjük el, ezzel akár 32 megapixelig szárnyalhatunk. Hardveres teljesítményben is igazán figyelemreméltó képességekkel bír a készülék: a Kirin 710-es SoC és a 4 GB RAM kettőse kellően fürgén hajtja meg a rendszert, a 128 GB-os tárhely pedig gondoskodik róla, hogy egy darabig ne kelljen memóriakártya vásárlásán gondolkoznunk.

  • + nagy memória, remek kamera
  • - sérülékeny hátlap, közepes üzemidő

Huawei P40 lite E

Listánk legfrissebb szereplőjéről alig néhány hete rántotta le a leplet a Huawei. A P40 Lite E egy vékony szalmaszállal ugyan kötődik a nevében feltüntetett családhoz, ám dizájnját tekintve teljesen más irányvonalat képvisel. A telefon 6,39 hüvelykes IPS-megjelenítőt kapott, amely az előlap több mint 80 százalékát lefedi, maximális felbontása azonban megállt 720×1560 pixelnél. A notchmegoldások helyett egy fúrt kameralyukba helyezte az előlapi képalkotót a Huawei, míg a telefon hátoldalán a Honor 20 Lite dizájnjára kísértetiesen hasonlító kialakítás fogadja a felhasználókat, a színátmenetes hátlapból itt is kissé kiemelkedik a kamerahármas, középen pedig egy ujjlenyomat-olvasót találunk.

A már említett szalmaszál, amely lazán a P40-es családhoz kötheti a készüléket, a kategóriájában kiemelkedő kamerás képesség. A telefon hátlapi kameraszigetén egy 48 megapixeles képalkotó pihen, amely még kedvezőtlen körülmények között is igazán remekül teljesít. Mellette még kapunk egy 8 megapixeles, nagy látószögű, valamint egy 2 megapixeles mélységélességhez bevethető modult is. A mobilban a gyártó saját fejlesztésű, tisztességes teljesítményt nyújtó Kirin 710F-es rendszerchipje dolgozik, munkáját pedig 4 GB RAM, valamint egy Mali-G51 MP4-es GPU támogatja. A végeredmény egy kellően sebesen üzemelő EMUI felület, a HMS-alapú rendszer azonban bármennyire fürge és jól optimalizált, a Google-szolgáltatások hiányát nem képes feledtetni.

  • + kiemelkedő fotós képességek, kellemes teljesítmény
  • - Google-szolgáltatások hiánya, alacsony felbontás

Nokia 4.2

Az alacsonyabb árkategóriában sikerült megvetnie a lábát a HMD Nokiának. A legnagyobb ütőkártya egyértelműen a vegytiszta Android One rendszer, amellyel a cég garantálja vásárlóinak az érkező rendszerfrissítéseket. A kialakítás ugyan nem tekinthető túlzottan különlegesnek, sőt keskenyebb kávákkal sokkal inkább zsebbarát modellt is alkothattak volna a tervezőmérnökök, a bekapcsológomb mögé épített értesítési LED-del azonban mégis sikerült egy kicsit feldobni az egyébként szürke dizájnt. A mobil elő- és hátlapja is üvegborítást kapott, frontoldalán egy 5,7 hüvelykes, notchos kameraszigettel felvértezett, HD felbontású megjelenítő terül el, a hátoldal síkját pedig a középre pozicionált kamerák kiemelkedése, valamint az ujjlenyomat-olvasó enyhe mélyítése töri meg.

Sajnos a telefon kettős kamerájával készíthető fotók és videók még normál fényviszonyok között sem tökéletesek, tesztünk többi tagjához képest ez a modell csúnyán leszerepelt ezen a téren. A mobilban egyébként egy Snapdragon 439-es SoC-t találunk 3 GB RAM-mal kiegészítve, az összeállítás pedig tökéletesen elég ahhoz, hogy minimális akadásokkal kiszolgálja az alapvető Android-felületet. A telefon üzemidejéért egy 3000 mAh-s akkumulátor felel, amely a komponensek alacsony energiaigénye ellenére is igényli a napi töltést.

  • + kedvező ár, frissülő rendszer, NFC
  • - gyenge kamerák, széles kávák, alacsony felbontás

Redmi 8

Több mint egy éve önálló lábakon áll a Xiaomi leányvállalata, a Redmi készülékek pedig rendre megcsípik az első helyeket az összehasonlító tesztekben, hiszen remek áron kínálnak olyan funkciókat, amelyeket a konkurencia modelljeiben csupán egy árkategóriával magasabban találunk meg. A Redmi 8 előlapján elterülő Gorilla Glass üveg alatt egy 6,22 hüvelykes IPS-megjelenítő kapott helyet, amely kellemes színvilággal, csepp alakú notch-ivágással és 720×1520-as felbontással várja a felhasználói interakciókat. A készülék hátoldalán található duál kamerarendszer is kissé csalódást keltő: a telefon 12 megapixeles fő képalkotója és a 2 megapixeles bokeh szenzor még ideális fényviszonyok mellett sem kínál kielégítő eredményt.

Akik a sebességük miatt kedvelték meg a Redmi családot, kissé csalódottak lesznek a 8-as modellt megvizsgálva, a telefonban ugyanis egy Snapdragon 439-es SoC dolgozik 4 GB RAM társaságában. Ezzel az összeállítással előfordul, hogy a szükségesnél tovább gondolkodik egy-egy művelet végrehajtása során a készülék. Persze a gazdaságos rendszerchipnek és az alacsony felbontásnak van egy olyan előnye, hogy kellemes üzemidőt kínál, pláne abban az esetben, ha olyan brutális méretű telepet kap, mint a Redmi 8. A telefonban dolgozó 5000 mAh-s akkumulátorral normál használat mellett problémamentesen elérhető a kétnapos üzemidő, és a Type-C-porton keresztül a 18 wattos gyorstöltést is támogatja a készülék (igaz, ehhez külön adapterre lesz szükség).

  • + brutális üzemidő, Type-C, gyorstöltés
  • - gyenge kamerák, közepes teljesítmény

Értékelés

A vizsgált négy készülékünkből képességeit tekintve egyértelműen kiemelkedett a Honor modellje, amely a kategóriáját messze felülmúló kamerás funkciókat, full HD felbontást, kellemes teljesítményt és bőséges belső memóriát is kínál. Mindössze pár ponton lehetne úgy igazán belekötni a modellbe, de az árcímkére pillantva ezekről azonnal meg is feledkezhetsz. Főként, hogy olyan kompromisszumokat kell csupán elfogadnod, ha a Honor 20 Lite mellett döntesz, mint a közepes üzemidő vagy a microUSB-s csatlakozó.

A dobogó második fokáért azonban már egy jóval kiélezettebb csata folyt, amelyben a Xiaomi modellje összesítésben sikeresen elcsaklizta az ezüstérmet - és ezzel együtt a PC World ajánlata plecsnit is - a konkurens készülékek elől. Ugyan érezhetően gyengébb teljesítményt kínál mindennapi használat során ez a telefon, mint a Huawei P40 lite E, sőt várhatóan Android 10-re sem frissül, ellentétben a Nokia 4.2-vel, ám üzemidőben messze felülmúlja mindkettőt. Ezenkívül a Type-C- és a gyorstöltés is olyan kiemelt pontok, amelyek miatt bátran bizalmat szavazunk a Redmi 8-nak, és az egyéni összevetések során is több ízben a Xiaomi telefon irányába billent képzeletbeli mérlegünk nyelve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.