Hirdetés

73 millió felhasználó adatait árulják hackerek



|

Már megint egy gigantikus adatcsomagra keresnek vevőt a sötét internet mélyén - esélyesen kevés lehet benne a magyar találat, de azért érdemes megnézni, hátha valaki közületek is használta az érintett szolgáltatásokat.

Hirdetés

Lassan nem lesz olyan hét, amikor nem kell írnunk valamilyen sokmillió felhasználót érintő adatszivárgásról vagy adatlopásról, aminek a vége az, hogy az interneten elérhetővé válik egy csomó felhasználó felhasználóneve és jelszava különféle szolgáltatásokhoz, ezáltal közvetetten veszélybe kerül az ezekben tárolt összes információ is. Most is egy elég szép adatbázist próbálnak értékesíteni.

Hirdetés

A dark weben néhány napja felbukkant adatcsomagot egy ShinyHunters nevű hackercsoport nevében próbálják értékesíteni, és ahhoz, hogy a lehetésges vevőknek könnyebb legyen eldönteni, megéri-e nekik az üzlet, felsorolták szépen azt is, milyen szolgáltatásokból mazsolázták össze a belépési adatokat. A legnagyobb adagot a Zoosk nevű randi-app felhasználói adják, innen közel 30 millió személy hozzáférése került a pakkba, 15 millió pedig a Chatbooks nevű online fotónyomtató oldal alól lett kihúzva.

A többi különféle kisebb adatlopásokból származik, például dél-koreai divat- és bútor-webáruházakból, a Star Tribune újság előfizetői közül, és néhány nem megnevezett egyéb szolgáltatásból. Esélyes tehát, hogy magyar felhasználóból viszonylag kevés akadt a hálóba, de azért érdemes gyorsan jelszót változtatni, ha valaki mégis használja vagy használta a fent említett Zoosk és Chatbooks szolgáltatásokat. Ugyan a lehetőség mindig fennáll, hogy ügyeskedők csak vaktában akarnak pénzt csinálni hamis adatokkal, de az eladásra kínált csomaghoz mellékelt "termékminták" szerint valódi és használható információkat tartalmaz.

Az adatok valódiságának esélyét az is erősíti, hogy ugyanez a csoport törte fel nemrég a Microsoft privát GitHub tárhelyeit is, hogy aztán fél terabájtnyi fejlesztési adatot szipkázzon le róla.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.