Hirdetés

9 dolog, amire a régi, lecserélt mobilod használhatod



|

A levetett okostelefon sokszor a fiók mélyén, vagy ami még rosszabb, a szemetesben landol. Mutatunk pár ötletet, hogyan hasznosítsd újra leváltott készülékedet.

Hirdetés

Okostelefont gyakorlatilag bármire használhatsz: van benne kamera, jó minőségű a kijelzője, GSM és/vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül csatlakozik az internetre, Bluetooth segítségével pedig egy sor más eszközzel is párosítható. A hardver adott, így a lehetőségeket leginkább a használt szoftver vagy szoftverek határozzák meg - ahogy mondani szokták, app márpedig az égvilágon mindenre van.

A legtöbben a lecserélt okostelefont elpasszolják családon belül, ám ha nincs jelentkező, vagy a telefonnak esetleg olyan hibája van, amit költséges lenne javíttatni (például akkucsere vagy törött hátlap), akkor nagy az esélye annak, hogy a kütyü a fiók mélyére vagy esetleg elektronikai hulladékgyűjtőbe kerül. Pedig egy telefon - még ha középkategóriás is - számos szerepben megállja a helyét. 

Hirdetés

Ebben a cikkben mutatunk pár ötletet; emellett arra is kérünk, hogy ha egyik sem nyerte el a tetszésed, akkor fontold meg azt is, hogy a telefont jótékony célból átadod egy segélyszervezetnek, így olyan valaki kaphatja meg, akinek egyébként esélye sem lenne készüléket vásárolni.

1. Biztonsági kamera

Az egyik legtriviálisabb ötlet az, ha a mobil kameráját fogod munkára. Csak egy állványra és megfelelő tápellátásra lesz szükség ahhoz, hogy a telefonból egy jó kis biztonsági kamerát varázsolj. A dedikált megoldásokéval egyező - vagy adott esetben akár jobb - képminőségre számíthatsz, de van azért némi hátránya is. Mégpedig az, hogy a mobilok sötétben nem tudják felvenni a versenyt azokkal a biztonsági kamerákkal, amelyek éjjellátó funkciót is kaptak, mert a rajtuk lévő LED nem elég erős ehhez.

Ha csak arra van szükséged, hogy néha megnézd, mi folyik otthon (például a háziállataiddal), akár a sima Skype is elég lehet - csak úgy kell beállítani az appot, hogy az a hívást automatikusan fogadja. Ha viszont komolyabb megoldásra vágysz, jó tipp az Androidra és iOS-re egyaránt letölthető Alfred Home Security Camera. Ez az app amellett, hogy IP-kamerát varázsol a telefonból, egy sor biztonsági funkcióval is felruházza a mobilt: mozgásérzékelés, jobb éjszakai mód, zoom, időzítő, riasztás és felhőalapú tárhely is jár mellé (viszont egyes funkciói a próbaidőszak letelte után fizetősek).

2. Bébimonitor

Az Alfred Home Security Camera nemcsak akkor jöhet jól, ha a betörők ellen védekeznél, hanem akkor is, ha kisbabádat, gyermekedet szeretnéd mindig közel tudni magadhoz. A kamera, a mikrofon és a hangszóró együttes garancia arra, hogy ha a pici sír, gyorsan meg tudd nézni, mi van vele, és beszélhetsz is hozzá, amíg odaérsz. Ebben az esetben egyébként előnyös lehet, ha a beépített mikrofont külső eszközzel helyettesíted, mert a nagyobb érzékenységnek köszönhetően sokkal jobb minőséget érhetsz el vele. Viszont célszerű inkább olyan appot választani, amit direkt a "gyerekekhez" készítettek, mert ezeknél gyorsabban és kényelmesebben érheted el azokat a funkciókat, amelyekre szükséged lehet (fényképkészítés, lámpa kapcsolgatása, kommunikáció), ráadásul olyan extrákat is kaphatsz, mint a gyerekdalok vagy nyugtató hatású hangok lejátszása.

3. Fényképező/kamera

Egy mobil mindig jobb, mint kettő? Nem feltétlenül, de ha a régi készülék jó fotókat készít, akkor érdemes lehet megtartani fényképezéshez - akár csak biztonsági tartalékként is. A nyaralás egy-egy hosszabb napján tényleg jól jöhet, ha nem a minden másra is használt telefonnal fotózol. A kamera ugyanis elég gyors ütemben fogyasztja az energiát, így teljesen biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz tudni végigfotózni egy napot töltés nélkül ugyanazzal a készülékkel. Egy külön mobil pedig mindenképpen jobb ötlet annál, mint hogy a telefon folyamatosan az USB-s töltőn lógjon. A második telefon viszont akkor is jó ötlet, ha egyszerűen csak backupként van nálad arra az esetre, ha a "normál" mobilod lemerülne. Persze legyinthetsz, hogy milyen lesz a képminőség, de gondolj például egy iPhone 6s-re vagy egy Samsung Galaxy S6-ra: egyik sem idei darab, ám még mai szemmel is remek fotókat lehet készíteni velük.

4. Digitális személyi asszisztens

Mindegy, milyen operációs rendszert futtató telefonról van szó, biztos, hogy többféle digitális személyi asszisztens is telepíthető rá - bár ezeket csak akkor fogod tudni rendeltetésszerűen használni, ha angol nyelven is tudsz kommunikálni. A legjobb platform kétségkívül a Google Asszisztens, és nemcsak Androidra, hanem iOS-re is. Előbbi rendszer esetén természetesen eleve "megkapjuk", így csak be kell kapcsolni, utóbbira viszont telepíteni is kell, mert az iOS-nek alapvetően nem része. A telefont (vagy esetleg a tabletet) bárhol elhelyezheted a lakásban: a hálóban a különféle integrációk révén például az okosotthon irányításában fog segíteni a digitális asszisztens, vagy reggel abban, hogy megmondja a várható időjárást. A nappaliban a hétköznapi teendőket könnyítheti meg, a konyhában pedig recepteket kérhetsz tőle főzéshez; vagy zenét, ha már megvan az ebédötlet, de nem szeretnél unatkozni panírozás közben.

5. Ébresztőóra

Talán nem is gondolnál rá, de a régi telefont az ébresztőóra helyett is beállíthatod az éjjeliszekrényre. Csak egy állványra és megfelelő tápellátásra lesz szükség - meg persze egy appra. Noha ezt a funkciót természetesen a "rendes" telefonnal is használhatod, van előnye annak, ha az ébresztésért külön kütyü felel. Nem fordulhat elő például az, hogy nem töltöd fel, így az éj közepén lemerül és kikapcsol; egy iPhone, egy androidos vagy egy Harmony OS-es telefon ilyenkor teljesen halott, úgyhogy egyenes következmény, hogy elkésel a munkából, a gyerekek meg az iskolából.

Természetesen előnyt kovácsolhatsz abból is, hogy iOS-re, Androidra és Harmony OS-re is rengeteg szoftver közül választhatsz, így amellett, hogy a mobil felkelt majd reggelente, egy sor extra funkció várhat rád. Például egyedi háttér, egyedi számlap, csak egy matekfeladvány helyes megoldására kikapcsoló ébresztő amellett, hogy egyes szoftverek a napi időjárást is megmutatják, mások pedig a napi teendőket listázzák neked a naptárból.

6. Távirányító/médialejásztó

A telefon érintőképernyője tökéletes alapot ad ahhoz, hogy a mobilt univerzális távirányítóvá vagy valamilyen beviteli eszközzé változtasd. Nyilván olyan appokról van szó, amiket az "élesben" használt telefonra is letölthetsz, de sokkal kényelmesebb, ha van egy olyan telefon, amely mindig a tévé környékén található, mert így a család minden tagja fogja tudni használni. Igazából lényegtelen, hogy mit szeretnél vezérelni, okostévét, médialejátszót, légkondit vagy légtisztítót, van hozzá app. Vagy netán a PC-t is csatlakoztattad a tévére, és a Kodihoz kellene egy jó kis vezérlő? Kipipálva.

Ha szerencséd van, akkor a telefonodon infraport is van - ebben az esetben nemcsak az okostévéket, hanem még a régi típusúakat is vezérelheted a telefon képernyőjéről, illetve lényegében bármit, ami infrás távirányítóval működik. Alkalmazást ebben a kategóriában nem ajánlunk, hiszen minden tévéhez/szoftverhez más appot kell letölteni a telefonra, de általában egy univerzális megoldást is szokott kínálni a gyártó. Egyébként nem feltétlenül kell megállni a távirányító üzemmódnál, a mobilokkal - ha ezt a funkciót a tévé is támogatja - akár arra is van lehetőséged, hogy filmet streamelj a nagy képernyőre. Ha pedig multiroom audiorendszert építettél ki, ahhoz is jól jön, ha van egy olyan kütyü a lakásban, amely mindig tettre - helyesebben zenére - kész.

7. Digitális képkeret

Tekintve, hogy ma már a középkategóriában is péklapát méretűek a mobilok, akár digitális képkeretet is varázsolhatsz a levetett készülékből - vagy még inkább egy olyan tabletből, amit másra már nem tudsz vagy nem szeretnél használni. Furcsamód az egyik legnagyobb előnye annak, ha telefont (vagy tabletet) használsz egy igazi digitális képkeret helyett, hogy sokkal jobb minőségre számíthatsz. Költséghatékonysági okokból ugyanis egy képkeretbe szinte mindig alacsony felbontású panel kerül, ráadásul TN típusú, amelynek így a betekintési szöge is pocsék.

De ne menjünk el amellett sem, hogy a telefon Wi-Fi-kapcsolatra is képes, ezért ha például a Google Fotók alkalmazását használod, akkor nemcsak saját tárhelyről, hanem a felhőből is le tudja "húzni" a képeket. Így a PC-ről az online tárhelyre feltöltött fotók is azonnal bekerülnek a körforgásba. Arról nyilván ebben az esetben is gondoskodni kell, hogy a mobilnak legyen valamilyen állványa. Ha a telefont digitális képkeretként szeretnéd használni, akkor természetesen nemcsak a Google Fotók app jöhet szóba, hanem vannak olyan alkalmazások, amiket kifejeezetten erre a célra írtak. Androidon (és Huawei telefonokon) ott van például a Fotoo, iOS-re pedig a Digital Photo Frame Slideshows az egyik légnépszerűbb.

8. eBook olvasó

Ha régi telefonod kellően nagy kijelzővel rendelkezik, akkor könnyen lehet belőle e-book-helyettesítő is. Noha egy e-book olvasón nyilván jobb élmény olvasni (hiszen ezeket a kütyüket e-ink -kijelzővel készítik, amit pontosan azért fejlesztették ki, hogy a papírhoz hasonló élményt nyújtson), de "B tervként" a telefon sem rossz megoldás, ráadásul a mobilnak vannak előnyei is. Például sötétben is használható, tehát akkor sem kell abbahagynod az olvasást, ha a barátnőd, barátod már aludna. És ne felejtsd azt sem, hogy a telefon kijelzője színes, így nemcsak könyvekhez, hanem képregényekhez is nagyon jól tudod használni. Hogy milyen alkalmazásra lesz szükséged? Olvasáshoz például a minden platformon elérhető Amazon Kindle-re (a PDF-eket is érdemes az Amazon rendszerén átküldeni, hogy ne legyen gond a betűmérettel), képregényekhez pedig a Comixology az egyik legjobb választás.

9. Autós extrák

Az okostelefon élete új értelmet nyerhet akár az autóban is. Jó néhány olyan funkcióra gondolhatsz, amit képes kiváltani. Használhatod például menetrögzítőként; bár felvételt a gyári kameraappal is készíthetsz, sokkal jobban jársz egy erre a célra írt alkalmazással. A Droid Dashcam - Video Recorder például végtelenítve rögzít (helyesebben loopban, mindig csak az utolsó 30-60 percet tárolja), a videókban pedig feliratokat is el tud helyezni. További előnye, hogy fut a háttérben is, tehát rögzítés közben akár zenét is hallgathatsz. A zenehallgatás rögtön a második funkció: a mobil és a Bluetooth-csatlakozás vagy egy jack-jack kábel segítségével alaposan felturbózhatod az ősrégi fejegységet. Ha gyerekek is vannak a "fedélzeten", ők akár még filmet is nézhetnek - de szigorúan csak hátul, hogy a tablet ne vonja el a vezető figyelmét. Végül, de nem utolsósorban nyomkövetésre is használható a telefon. Hatékony lopásgátló funkciót azért ne várj, mert ha az autót ellopják, akkor valószínűleg megnézik azt is, hogy nincs-e benne telefon; ha pedig megtalálják, akkor esélyes, hogy gyorsan ki is dobják. Arra viszont jó lehet a dolog, hogy nagyobb parkolókban gyorsan visszatalálj a járgányodhoz.

Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, akkor vásárold meg a 2022/05-ös PC World magazint, ráadásul ajándékba járnak hozzá értékes szoftverek és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.