Hirdetés

997 millió euróra büntette a Qualcommot az EU



|

Az EU szerint a Qualcomm visszaélt a vezető pozíciójával, amikor több milliárd dollárt fizetett az Apple-nek az exkluzivitás érdekében.

Hirdetés

Az Európai Bizottság szerint a Qualcomm visszaélt azzal, hogy az LTE-chipek legnagyobb beszállítója a világon. A piaci helyzetét arra használta fel a vállalat, hogy a mobilgyártók ne válasszanak rivális megoldást. A legfőbb gond, hogy az exkluzivitás érdekében több milliárd dollárt fizettek az Apple-nek. 

Hirdetés

Az EU ezért 997 millió euróra büntette meg a Qualcommot. A cég természetesen fellebbez

A Qualcomm és az Apple 2011-től 2016-ig húzódó megállapodása szerint az Apple kizárólag Qualcomm LTE-chipet használ az iPhone és iPad készülékekben. Ha mégis megjelenik egy eszköz más gyártó LTE-chipjével, akkor a Qualcomm nem fizet tovább az Apple-nek, sőt, az Apple vissza kell adja az addig megkapott pénz egy részét. 

Az Apple-nek ugyan tetszett ez a megállapodás, de az Európai Bizottság szerint ez sérti az EU trösztellenes szabályzatát, és lehetetlenné teszi a többi chipgyártó számára az egyenlő küzdelmet, főleg az Apple-t mint ügyfelet tekintve. 

A bírság kiszabása mellett az EU azt is megtiltotta a Qualcommnak, hogy a jövőben hasonló megállapodást kössön. 

A Qualcomm szerint nem sértették meg az EU-s törvényeket, és a piaci versenyt vagy az európai fogyasztókat sem befolyásolták. Nem ez mindenesetre a Qualcomm első ilyen büntetése: korábban Kína, Dél-Korea és Tajvan is nagy összegre bírságolta az óriást. 

A Qualcomm eközben elárulta, hogy a legújabb megállapodása szerint a Lenovo, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo a következő 3 év során 2 milliárd dollár értékben vásárol majd a gyártó alkatrészeiből. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.