Hirdetés

A Bingre cserélheti a Google-t az egyik népszerű böngésző



|

A Microsoft minden lehetőséget megragad, hogy lendületben tartsa a mesterséges intelligenciával felturbózott keresőjét.

Hirdetés

Pár hónapja még senki sem gondolta, hogy a Bing valaha is növekedési pályára állhat, hiszen a Microsoft keresője már közel 14 éve jelen van a piacon, de sosem sikerült kitörnie a nagy rivális Google árnyékából. Aztán novemberben megérkezett a ChatGPT az OpenAI-tól, s vele egy 10 milliárdos partnerség, melynek révén a Bingben is elérhetővé vált a mesterséges intelligenciás chatbot és a DALL-E képgenerátor.

A fejlesztések hatására ha csekély mértékben is, de már kimutatható a sokáig lenézett kereső népszerűségének növekedése, így sorra érkeznek a pletykák arról, hogy a redmondiak új szerződésekkel szeretnék megtámogatni a hirtelen jött lendületet.

Hirdetés

Néhány hete vetődött fel, hogy a világ vezető okostelefon-gyártója, a Samsung a Bingre cserélheti a Google kereső alapértelmezését a készülékein, melynek kapcsán arról is elindult a spekuláció, hogy akár az Apple-nél is kopoghatnak a Microsoft salesesei, amikor jövőre lejár a cupertinóiak szerződése a nagy riválissal.

Most pedig a Firefox böngészőt sikerült hírbe hozni a redmondiakkal. A The Information értesülései szerint az idén kifut a Mozilla Foundation és a Google egyezsége a Google Search alapértelmezéséről, így a Microsoft is beszállhat a megújításért folyó licitbe. Ha a vállalatnak sikerül rálicitálnia a vetélytársra, a Bing lehet az előre beállított keresőmotor a rókás böngészőben. A jelentés emellett megismétli, hogy a redmondiak az Apple-nél is kilincselni szeretnének az ügyben, ami több millió iPhone-ra és iPadre engedne utat az MI-vel turbózott keresőjüknek.

Az viszont erősen kérdéses, hogy mindebből mekkora haszna származhat a szolgáltatásnak. A Firefox ugyanis eleve nagyon kis szeletet, 2,59 százalékot birtokol a globális böngészős piacon, ha pedig a Bingnek sikerül is megvetnie a lábát a jóval több emberhez eljutó Samsung- és Apple-mobilokon, még akkor is ott a lehetőség, hogy a felhasználók az első mozdulattal átváltsanak a jól megszokott Google-re.

Pláne, hogy eközben a keresőóriásnál sem lazsálnak, és már gőzerővel dolgoznak mesterséges intelligencia beépítésén a saját szolgáltatásaikba. A jelek szerint tehát egy elhúzódó és többfrontos háborúra számíthatunk a keresőmotorok piacán, amelyről a rivalizáló chatbotokat illetően ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.