Hirdetés

A Bosch új koronavírus-tesztje 39 perc alatt megbízható eredményt ad



|

Ez az eddigi leggyorsabb PCR-tesztet, ami valóban megbízhatóan mutatja ki a SARS-CoV-2 kórokozót.

Hirdetés

Korábban lehetett hallani ötperces SARS-CoV-2 gyorstesztekről, Indiában pedig jelenleg is olyan teszteket használnak, amelyek 15-20 perc alatt már eredménnyel szolgának, ezek a módszerek viszont cseppet sem nevezhetőek megbízhatónak, hatékonyságuk nagyjából 50% körüli. Persze Indiának így is minden egyes teszt számít, hiszen elképesztő méreteket öltött az országban a járvány: míg az első egymillió fertőzöttet 170 nap alatt azonosították, a legutóbbi millióhoz mindössze 11 nap kellett. Jelenleg az országban 6,1 millió beazonosított fertőzést tartanak számon, ebből 5,1 millióan már meggyógyultak. A halálozások száma pedig átlépte a 96 ezret. 

Létezik viszont egy megbízható tesztelési mód is, ami mindösszesen 39 perc alatt pontos eredményt ad (szenzitivitása 98, specifikussága pedig 100 százalék). A szóban forgó tesztet a Bosch fejlesztette ki, a cég pedig nem most kezdette bele ebbe a munkába: már idén márciusban bemutattak egy olyan módszert, ami a korább két nap helyett már 2 és fél óra alatt kimutatta a koronavírust. 

Hirdetés

Most ezt a tesztet fejlesztették tovább, így sikerült elérni a 39 perces rekordidőt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizsgált személy akár a helyszínen is megvárhatja a pontos eredményt. A Bosch-féle új PCR-tesztet is a megszokott módon, az orrból vagy garatból vett mintákat vizsgálja meg. A levett mintákat egy tesztkazettába kell helyezni, majd a Vivalytic névre keresztelt, Bosch fejlesztésű eszköz elvégzi az elemzést. 

Maga a teszt már elérhető Európában is, a fejlesztés viszont nem áll meg, a jövőben is folyamatosan zajlik majd. A jelenlegi tervek szerint idén októbertől már egyszerre öt minta elemzésére is képes lesz egyetlen tesztkazetta segítségével a Vivalytic. A Bosch reményei szerint így akár napi 160 mintát is elemezni tud majd egyetlen berendezés teljesen automatizált módon. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.