Hirdetés

A britek szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, ha az Nvidia felvásárolja az ARM-et



|

Egy friss jelentés szerint az üzlet nem csak versenyjogi szempontból lenne aggályos.

Hirdetés

A cambridge-i Arm Ltd. a félvezetőipar egyik legfontosabb szereplője, hiszen a birtokában álló ARM-architektúrát chipgyártók sora használja az Nvidiától az AMD-n és a Qualcommon át az Apple-ig.

A japán SoftBank Group szárnyai alá tartozó cég jelenleg neutrális szereplőként viselkedik, vagyis minden ügyfelét egyenlő partnerként kezeli. Ezért is kavart nagy vihart, amikor tavaly szeptemberben az Nvidia bejelentette, hogy 40 milliárd dollárért felvásárolná az Arm-et a céget eladni szándékozó SoftBanktól.

Hirdetés

A kritikusok szerint az üzlet komoly versenyjogi aggályokat vetne fel, hiszen az eddigi tulajdonossal ellentétben a Santa Clara-i vállalat nagyon is érdekelt a chipgyártásban, így a konkurensek attól tartanak, hogy a felvásárlás után hátrányba kerülnének az Nvidiával szemben.

Az üzletet ezért az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és az Egyesült Királyság is vizsgálja, az utóbbi eljárásában pedig nemrég egy érdekes fejlemény állt elő. A brit versenyhatóság (Competition and Markets Authority - CMA) jelentése ugyanis arra jutott, hogy az Nvidia és az Arm összebútorozása nem csak piaci, de nemzetbiztonsági szempontból is aggályos lehet az országra nézve.

A Bloomberg forrásai szerint az állam ezért most jelenleg arra hajlik, hogy végül blokkolja az üzletet, ám a hivatalos döntés előtt még lefolytatnak egy mélyebb vizsgálatot a CMA jelentése alapján.

Az Nvidia közleménye annyit fűzött a hírhez, hogy együttműködnek a brit kormánnyal, és arra számítanak, hogy minden problémára sikerült megnyugtató választ adniuk. A cég egyébként korábban azt ígérte, hogy a felvásárlás után is megőrzi az Arm függetlenségét, és nagy összegeket fektet majd a terjeszkedésébe is.

A Bloomberg két belsős forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy ha az üzlet kútba esik, a SoftBank az Arm tőzsdére vezetése mellett dönthet. A japán vállalat még 2016-ban vásárolta fel a céget, most pedig azért szabadulna tőle, hogy tőkét szerezzen részvényei visszavásárlására és új befektetésekre.

Érdekes adalék, hogy a Snapdragon chipeket gyártó Qualcomm vezetője júniusban felajánlotta, hogy tőzsdére lépés esetén szívesen befektetnének az Arm-be, míg a brit cég fejese, Simon Segars nem sokkal később úgy nyilatkozott, hogy az Nvidiával hatékonyabbak lehetnének, mint független tőzsdei vállalatként.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.