Hirdetés

A CD-k és a DVD-k sem húzzák örökké, érdemes mielőbb menekíteni róluk az adatokat



|

Nagy kockázatot vállalunk, ha korongokon tároljuk a régi kincseinket, de szerencsére számos megoldás létezik a lemezek archiválására.

Hirdetés

A PC-sek élete lényegében egy vég nélküli küzdelem a rendelkezésre álló tárhellyel, még ha manapság a felhős szolgáltatások és a relatíve olcsón beszerezhető, nagy kapacitású HDD-k jelentősen meg is könnyítették ezt a harcot.

A kétezres években viszont még főként a fillérekért kapható írható CD- és DVD-lemezekre támaszkodtunk, így aki régebben van az adatharácsoló szakmában, annak valószínűleg jó pár ilyen korong lapul a szekrény alján, várva, hátha egyszer szükség lesz valamire a digitális kincseikből.

Hirdetés

Hiába azonban a nagy bizalom, a CD-k és DVD-k ebből a szempontból sajnos időzített bombának tekinthetők, bizonyos esetekben ugyanis akár már néhány éven belül tönkremehetnek, azaz semmi sem garantálja, hogy az idősotthonban is rendelkezésünkre állnak majd a gondosan rögzített adataink. A jó hír az, hogy a lementésükben számos program és trükk segít, melyeket nemrég az EposVox nevű youtuber igyekezett bemutatni.

A tapasztaltabb archiválók persze valószínűleg nincsenek rászorulva, a többieknek viszont hasznos tippekkel szolgálhat a 12 perces összefoglaló. Az egyik ilyen, hogy ne dobjuk ki azonnal az olvashatatlannak tűnő lemezeket, mivel könnyen lehet, hogy egy másik meghajtó képes hozzáférni a tartalmukhoz.

A fájlok tömeges átmásolásához nagy segítség lehet a TeraCopy, amely képes átugrani a helyreállíthatatlannak bizonyuló elemeket, így a Windows Intézővel ellentétben nem akasztja meg a teljes folyamatot egyetlen ilyen miatt. Emellett az sem mellékes, hogy a szoftver megőrzi a fájlok eredeti létrehozásának időpontját. Ha pedig videós anyagokat szeretnénk lementeni, a MakeMKV könnyen és gyorsan generál bárhol lejátszható .MKV fájlokat a DVD és Blu-Ray formátumokból.

A folyamat végére érve több lehetőségünk is van, hogy hosszabb távon is biztonságban tudjuk az adatainkat. A legkényelmesebb és legbiztosabb a bevezetőben is említett felhős megoldás, ha viszont az offline utat preferáljuk, egyszerűen több helyen kell tárolni a fájlokat. Kisebb állományoknál akár a pendrive-ok és memóriakártyák is szóba jöhetnek, a nagyobbak számára pedig a merevlemezek nyújthatnak menedéket, az erre szánt összegtől függően hordozható vagy fix formában. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.