Hirdetés

A ChatGPT írt egy Nick Cave dalt, de a zenészt cseppet sem nyűgözte le a dolog



|

A zenész nem finomkodott, amikor a chatbot dalszerzési képességeiről kérdezték.

Hirdetés

A tech világ aktuális szenzációja a november végén elérhetővé vált ChatGPT, amely az OpenAI gondozásában állította fejük tetejére az ügyefogyott chatbotokkal kapcsolatos sztereotípiáinkat. A GPT-3 nyelvi modellen alapuló, mesterséges intelligenciával hajtott szolgáltatás lényegében bármilyen komplex szöveget képes megalkotni, így nem csak esszék írására használható, de akár az olyan kreatív feladatokkal is megbirkózik, mint a dalszerzés.

Egy felhasználó, egy bizonyos Mark kapva kapott az alkalmon, és íratott vele egy dalt a szenvedélyes szövegeiről ismert Nick Cave stílusában. Ennek persze önmagában még nem lenne hírértéke, Mark viszont el is küldte a "művet" az ausztrál legendának, aki nem volt rest válaszolni rá.

Hirdetés

Cave a saját blogján reagált a kísérletre, a dalszöveget is tartalmazó bejegyzésében feltárva, hogy valójában már több tucatnyi hasonló alkotást kapott, melyek alapján nincs elájulva a ChatGPT képességeitől:

"A tavaly novemberi indulása óta sokan küldtek nekem a ChatGPT által létrehozott 'Nick Cave stílusú' dalokat, a legtöbbjüket valamiféle algoritmikus áhítattal. Több tucatnyi volt már belőlük. Elég, ha annyit mondok, hogy én nem érzem ugyanezt a lelkesedést a technológia iránt. Megértem, hogy a ChatGPT még gyerekcipőben jár, de talán éppen ez a mesterséges intelligencia kialakulóban lévő borzalma - hogy örökké gyerekcipőben fog járni, mivel mindig lesz még hova fejlődnie, az irány pedig mindig előrefelé mutat és mindig gyorsabb lesz. Soha nem lehet visszavonni vagy lelassítani, mivel egy utópisztikus jövő, vagy talán a teljes megsemmisülésünk felé haladunk. Ki tudná megmondani, hogy melyik felé? A "Nick Cave stílusú" dal alapján mindenesetre nem mutat jól a dolog, Mark. Az apokalipszis jó úton halad. Ez a dal szar."

- szól a kegyetlen ítélet, ezzel azonban még közel sem lőtte el az összes puskaporát a zenész. A poszt további részében Cave kifejtette, hogy az igazi dalok szerinte a szenvedésből fakadnak és a "teremtés bonyolult, emberi küzdelmére" épülnek, a ChatGPT-nek pedig nincsenek érzései, így a dalszövege sem több puszta replikációnál, paródiánál.

"Mark, köszönöm a dalt, de a világ minden szeretete és tisztelete mellett, ez egy baromság, egy groteszk megcsúfolása annak, hogy mit jelent embernek lenni, és, nos, nekem nem nagyon tetszik."

Cave véleménye szorosan egybecseng a filmrendező Guillermo del Toróéval, aki egy japán alkotót idézve nemrég egyenesen az élettel szembeni sértésnek nevezte az MI-generálta "kreatív" tartalmakat.

Annyi bizonyos, hogy a jövőben még sok adok-kapokra számíthatunk a művészvilág és a mesterséges intelligencia pártolói között, hiszen jól látható, hogy a különféle tartalmakkal együtt komoly ellenérzéseket is generál a technológia. Ehhez kapcsolódik az a néhány hónappal ezelőtti botrány is, amely egy MI-vel készült festmény díjazása miatt robbant ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.