Hirdetés

A ChatGPT nevével visszaélve loptak el többezer Facebook-fiókot



|

Csak egy jól hangzó böngésző kiegészítő kellett, és már ajánlkoztak is az áldozatok.

Hirdetés

Több hónapja töretlen a sikere a ChatGPT-nek, ami minden korábbi platformnál, még a TikToknál is gyorsabban terjed az interneten. Ennek sajnos elkerülhetetlen következménye, hogy egyre többen próbálnak meg visszaélni a mesterséges intelligenciával, most pedig egy csalásnak többezres felhasználóbázis dőlt be, akik anélkül adták át a facebookos és egyéb adataikat, hogy észrevették volna.

Mindezt azért, hogy könnyebben hozzáférjenek a ChatGPT beszélgetős felületéhez.

Hirdetés

A csalásról a Guardio rántotta le a leplet, ők számoltak be a "Quick access to ChatGPT" nevű Google Chrome kiegészítőről, amit egyenesen a Chrome áruházból lehetett letölteni. A beépülő szoftver tényleg sokkal közelebb hozta a ChatGPT-t a felhasználókhoz annak API-ját használva, közben azonban minden adatot kilopott az áldozatok böngészőjéből, kiemelt figyelmet fordítva azok Facebook-profiljára.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az így megszerzett belépési információkkal mit kezdtek az adathalászok, jó eséllyel azonban egyszerűen eladták az így épített adatbázist annak, aki a legtöbbet ajánlott érte. A kártevő célzottan ráment az üzleti profilokra is, ahonnan további hirdetéseket indítottak, hogy még több potenciális áldozathoz juthassanak el. A "Quick access to ChatGPT" március harmadikán jelent meg a Chrome Webáruházban és egészen március kilencedikéig maradt ott. Ez idő alatt naponta körülbelül kétezer ember töltötte le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.