Hirdetés

A ChatGPT tartott istentiszteletet a német evangélikusoknak



|

A templomokba is megérkezett a mesterséges intelligencia.

Hirdetés

A nyilvános rajt óta eltelt fél év alatt a ChatGPT számtalanszor bizonyította, hogy nincs számára leküzdhetetlen akadály, s lényegében bármilyen témában képes jobb-rosszabb minőségű szövegeket generálni az iskolai beadandóktól a vicceken át a szoftveres kódokig, szükség esetén akár teljesen légből kapott információkra alapozva a munkáját.

Az elmúlt hónapok hírei alapján tehát már nehéz meglepődni a chatbot tudásán, a Német Evangélikus Kongresszus nemrég lezajlott kísérlete viszont talán minden eddigi ChatGPT-sztorit túlszárnyal.

Hirdetés

A június 7. és 11. között megrendezésre került rendezvénysorozat részeként ugyanis egy rendhagyó istentiszteletet tartottak, amelyet négy különböző avatár vezényelt le a mesterséges intelligencia alapú chatbot által létrehozott szövegekből. A nem mindennapi eseménynek a bajorországi Fürth városa adott otthont, az Associated Press beszámolója szerint pedig több mint 300 hívő volt kíváncsi rá. A gépi szertartás Jonas Simmerlein, a Bécsi Egyetem 29 éves teológus-filozófusának fejéből pattant ki, aki a következő utasítást adta a ChatGPT-nek:

"Az egyházi kongresszuson vagyunk, és te vagy a prédikátor... hogyan nézne ki egy istentisztelet?"

Simmerlein elmondása szerint a templomban elhangzott szövegek 98%-a chatbottól származott, ő pedig csupán kisebb módosításokat hajtott végre az algoritmus munkáján. A kísérletre az szolgálta az apropót, hogy a Német Evangélikus Kongresszus hagyományosan a világ aktuális témáit is feldolgozza, így az ukrajnai háború és a globális felmelegedés mellett a mesterséges intelligencia is szóba került a rendezvénysorozaton.

Ami magát a szertartást illeti, a jelenlévők vegyesen ítélték meg a ChatGPT és a lelkész-avatarok teljesítményét. Egyeseket lenyűgöztek a generatív MI képességei, mások viszont a nehezen követhető, lélektelen előadásmódra és a valódi interakció hiányára panaszkodtak. Az ötletgazda Semmerlein ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a ChatGPT és a hozzá hasonló szolgáltatások inkább a lelkészek munkájának megkönnyítésére, mintsem azok leváltására lehetnek alkalmasak.

"A lelkész a gyülekezetben van, együtt él velük, ő temeti az embereket, a kezdetektől fogva ismeri őket. A mesterséges intelligencia nem képes erre. Nem ismeri a gyülekezetet."

- véli a teológus, aki szerint mégis fontos, hogy megtanuljunk bánni az élet minden területére betörő mesterséges intelligenciával. A ChatGPT által megírt szertartásról az evangélikus kongresszus hivatalos oldalán videós beszámoló is látható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.