Hirdetés

A chiphiány végezheti ki a Galaxy Note okostelefonokat?



|

A Samsung egykori zászlóshajójának számító széria jövője egyre bizonytalanabbá válik.

Hirdetés

Az érintőceruzás bevitelre hangolt és az adott generáción belül a lehető legjobb hardverelemekre épülő Galaxy Note okostelefonoknak sokat köszönhetnek a dél-koreai gyártónál. A típus amellett, hogy képes volt egy igen elkötelezett és lojális saját közösséget kiépíteni, megerősítette a márka jelenlétét a prémium szegmensben.

Az utóbbi 1 évben azonban valami megváltozott, és bár a Note 20 széria az ütemterv szerint, több verzióban érkezett meg, már a megjelenést követően olyan pletykákról olvashattunk, miszerint ez lehet a végállomás az integrált ceruzát tartalmazó modell pályáján. Az indokok között leginkább a hajtogatható kijelzővel szerelt Fold modellek bukkantak fel, ugyanis ezek a készülékek kialakításukból fakadóan tulajdonképpen meg tudják teremteni ugyanazt a nagyképernyős-érintőceruzás élményt, mint amire a Note telefonok képesek.

Sőt, a Fold készülékek technológiai izgalma úgymond erősebb PR- és marketingfogásokra is alkalmas, egy frissebb megközelítés azon célcsoportok irányába, akik csak és kizárólag a prémium okostelefonok kínálatából válogatnak. A Samsung hajtogatható kijelzős telefonjainak házon belüli fenyegetése tehát kétségtelen, ugyanakkor 2021-re fordulva egy új tényező is a Note példányok ellen szól.

Hirdetés

Ez pedig nem más, mint az IT-világ utóbbi éveinek egyik legapokalisztikusabb történése, az a bizonyos chiphiány, ami az informatikai technológiákat alkalmazó egyéb iparágakra (pl. autóipar) is kellemetlen hatással van.

A Samsung mobil díviziójának vezetője, Dong-jin Koh a legutóbbi, a vállalat részvényeseinek tartott beszámolójából kiderült, hogy bár a dél-koreai óriás egy ideje a termékportófóliójának egyszerűsítésére törekszik, az okostelefonok lelkének számító SoC-lapkák (különösen az 5G-modemmel integrált fejlesztések) ellátása a kelleténél lassabban áll helyre, ami az előttük álló pénzügyi negyedévek profitelvárásait gyengítheti.

Ez pedig megfontoltabb döntések elé állítja a cégvezetést, és például egyáltalán nem mindegy, hogy hány darab csúcsmodellt terveznek piacra dobni 2021-ben.

Csúcsmodellek kimagasló tudással, de még így is bizonytalan a jövőjük.

A világ második számú félvezetőgyártójaként ráadásul infrastrukturális problémák is sújtják a vállalatot, amellett, hogy a globális termelés lassabban éri el a célszámokat, a texasi extrém téli időjárás okozta áramkimaradások miatt még nem sikerült teljesen újraindítani az oda telepített gyárat, ami erős hullámokat okozott az ott gyártott 5G-s Qualcomm lapkák ellátási láncában.

Ezen tényezők pedig vélhetően az amúgyis megkopott reputációval rendelkező Note típusokat kényszerítik parkolópályára, avagy a Note 7 akkumulátor-robbanásos fiaskója után a 20-as szériát követően lesz egy újabb fekete folt a modell életútjában.

A Note széria rajongóinak azonban nem kell véglegesen lemondania a kedvencükről, a beszámoló szerint csupán halasztásról van szó, a Samsung továbbra is keresi a termékcsalád helyét és jövőjét a portfólióban.

Tehát akkor 2022-ben várhatjuk az új Galaxy Note telefont? Nos, attól függ, hogyan teljesítenek a Fold modellek az idei évben. Nehéz megsaccolni így az esélyeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.