Hirdetés

A Csendes-óceánban érhet véget a Nemzetközi Űrállomás karrierje



|

Legalábbis a NASA tervei szerint így vonul majd nyugdíjba a régóta működő ISS.

Hirdetés

Még 1998-ban került kilövésre, és már több mint 23 éve kering a Föld körül a Nemzetközi Űrállomás, ahol sok különböző nemzetiségű asztronauta megfordult már. Egy ideje azonban már világossá vált, hogy egyszer nyugdíjazni kell az űrállomást, hogy az ne jelentsen veszélyt az űrhajósokra nézve, és az amerikai űrügynökségnek látszólag már van is terve erre a nem mindennapi műveletre.

A NASA irányított keretek között gyakorlatilag a Földnek szeretné vezetni a Nemzetközi Űrállomást, ami a Csendes-óceánba, egy Point Nemóként emlegetett helyre csapódhat be. Elvileg 2030-ig még üzemben lesz az ISS, így a látványosnak ígérkező manőverre várhatóan 2031 elején kerülhet sor.

Hirdetés

Ekkora várhatóan már senki sem tartózkodik majd a szerkezetben, aminek egy része a Föld légkörébe belépve elégne, míg a maradék az óceánba süllyedne.

A becsapódást követően a további feladatokért már a magánszektor felelne, amivel a NASA kifejezetten sok pénzt spórolhat meg. Egy, az amerikai kongresszusnak szánt jelentés szerint az űrállomás nyugdíjazását követő évben 1,3 milliárd dollárt, majd ezt követően 2033-ig évente 1,8 milliárdot spórolna meg a költségvetésnek a NASA. A pénzt a mélyűr kutatásának felgyorsítására kívánja költeni az űrügynökség.

Elvileg a becsapódás nem jelent veszélyt az emberekre, mivel a legközelebbi település közel 2700 kilométerre található a kijelölt ponttól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.