Hirdetés

A Dogecoin kitalálója szerint a kriptovaluta egy kapitalista rémálom



|

Jackson Palmer kétévnyi hallgatás után tért vissza, és egy cseppet sincs jó véleménnyel a fizetőeszközök új generációjáról.

Hirdetés

A Bitcoin és az Ethereum mellett egyre népszerűbb kriptopénz a poénként indult Dogecoin is, amit 2013-ban hozott létre Jackson Palmer és Billy Markus. A közismert kutyás mémre épülő digitális valuta azóta szép karriert futott be, értéke a cikk írásakor meghaladja a 25 milliárd dollárt.  

Az ötletgazda Jackson Palmer azonban manapság már egyáltalán nem lelkesedik érte, sőt, kifejezetten elítéli az egész jelenséget. Véleményét bejegyzések sorában kürtölte világgá a Twitteren, ahová két év hallgatás után tért vissza.

Palmer szerint a kriptopénz lényegében csak egy újabb eszköz a gazdagok kezében a vagyonuk növelésére:

"Évekig tartó tanulmányozás során arra jutottam, hogy a kriptovaluta egy eredendően jobboldali, hiperkapitalista technológia, melyet elsősorban arra hoztak létre, hogy az adóelkerülés, a gyenge szabályozási felügyelet és a mesterséges hiány kombinációjával növelje a hívei vagyonát."

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Palmer valójában sosem volt a kriptoláz élharcosa, a poénként kiagyalt Dogecoinja is csak azt követően vált valódi kriptovalutává, hogy Billy Markus felkereste, és elkészítette az alapját adó algoritmust.

Hirdetés

Az ötletgazda nem is maradt sokáig a tűz közelében, mivel már 2015-ben bejelentette az eltávolodását a közösségtől, amit mérgezőnek és pangónak nevezett.

Legújabb kifakadásában Palmer azt is elmondja, hogy a kriptovalutákat szerinte a "gazdag figurák hatalmas kartellje irányítja", akik úgy alakítják a decentralizált rendszert, hogy leginkább a felsőbb körök járjanak vele jól, vagyis az új megoldás semmivel sem különb a hagyományos banki struktúránál.

"A kriptovaluta olyan, mintha fognánk a mai kapitalista rendszer legrosszabb elemeit (pl. korrupció, csalás, egyenlőtlenség), és szoftvereket vetnénk be az átlagembereket védő vívmányok (pl. vizsgálatok, szabályozás, adózás) korlátozására."

- írja Palmer az egyik Twitter-posztjában, a 10 bejegyzésből álló teljes gondolatmenet itt olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.