Hirdetés

A dugóban is boldogul az Audi és az NVIDIA robotpilótája



|

Nemrég mutatkozott be az új Audi A8, amely sofőr nélküli módban képes beavatkozás nélkül is áthaladni a dugókon.

Hirdetés

Miközben Elon Musk szerint 10 éven belül minden új autó önmagát vezeti majd, 20 év múlva pedig alig marad, akinek nincs ilyen járműve; addig kétségtelen, hogy manapság egyre több új modell kínál valamilyen sofőr nélküli vagy robotpilóta funkciót. 

Hirdetés

A nemrég bemutatkozott új Audi A8 például az NVIDIA robotpilótájával újított, amely képes beavatkozás nélkül is áthaladni a forgalmi dugókon. 

A többi sofőr nélküli rendszerhez hasonlóan ez is kamerák és lézeres szenzorok segítségével térképezi fel az utat és az objektumokat, majd 40 mérföld per órás sebességig képes önállóan haladni, megállni, más autókat követni. 

A rendszernek persze könnyebb dolga van, mint autópályán, elvégre az alacsonyabb sebesség és a kevesebb sáv miatt könnyebb a számításokat elvégezni, és kevésbé veszélyes is itt közlekedni. 

A funkciót egy gombbal lehet aktiválni a műszerfalon, hang- és képalapú visszajelzés egyaránt van, amikor a sofőrnek ideje közbeavatkoznia. Az NVIDIA egyébként virtuális műszerfalat igyekezett varázsolni a beltérbe, a Tesla sikerén felbuzdulva minden csupa kijelző, gombok és egyéb kezelőszerverek helyett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.