Hirdetés

A Facebook anyacége megtiltja a nyilvánosan elérhető lakcímek megosztását



|

Újabb adatvédelmi intézkedésekről döntött a Meta.

Hirdetés

Az akkor még Facebook Inc. néven futó Meta 2020-ban hozta létre a nemzetközi jogi szakértőkből álló felügyelőbizottságot (Oversight Board), amely a tartalmak moderálása kapcsán látja el nem kötelező érvényű ajánlásokkal a vállalatot.

A Meta legutóbb a lakcímek megosztását illetően kért állásfoglalást a Sajó András személyében magyar taggal is bíró testülettől, az így kapott szakvélemény alapján pedig változásokat eszközölnek a cég szárnyai alá tartozó Facebook és Instagram szabályaiban.

Hirdetés

A felügyelőbizottság azt javasolta, hogy ezentúl a nyilvánosan elérhető lakcímek megosztását se engedélyezzék a Meta közösségi oldalain, a vállalat pedig megfogadja a tanácsot. A jelenlegi szabályok értelmében kizárólag azok a lakcímek oszthatók meg a Facebookon és az Instagramon, melyeket már legalább 5 hírforrás nyilvánosságra hozott, vagy elérhetők valamilyen nyilvános adatbázisban.

"Amint azt a testület ebben az ajánlásban megjegyzi, a nyilvánosan elérhető magánlakcímekre vonatkozó kivétel megszüntetése korlátozhatja ezen információk elérhetőségét a Facebookon és az Instagramon, amikor azok máshol továbbra is nyilvánosan elérhetők. Ugyanakkor elismerjük, hogy ennek az ajánlásnak a végrehajtása erősítheti a magánélet védelmét a platformjainkon."

- írja a Meta a felügyelőbizottsági ajánlás elfogadásáról.

A vállalat az emberek otthonait ábrázoló fotók megosztásának szabályain is igazít: amennyiben az épület egy hír fontos eleme, nem lesz tilos a fotó megosztása, illetve nem akadályozzák a magas rangú tisztviselők köztulajdonban álló lakhelyét (pl. nagyköveti rezidenciákat) ábrázoló képek megosztását és a tüntetések szervezését sem ezeken a helyeken.

Emellett továbbra is engedélyezett marad a saját otthonunkról készített felvételek megosztása, azt viszont megtiltják, hogy mások továbbosszák az ilyen posztokat. Érdekesség, hogy a felügyelőbizottság ezt engedélyezte volna, a Meta szerint azonban nem mindig tudható, hogy egy lakó hozzájárult-e a lakhelye képének további megosztásához.

A vállalat egyúttal azon is dolgozik, hogy könnyebbé tegye a magánéletet sértő tartalmak jelentését, illetve mérlegeli a lehetőségét, hogy megkönnyíti a privát információk eltávolításának kérvényezését. A felügyelőbizottság azt javasolta, hogy hozzanak létre egy új csatornát a doxxing (mások privát adatainak visszaélésszerű, ártó szándékú nyilvánosságra hozatala) áldozatainak megsegítésére, erre viszont a Meta azzal reagált, hogy már jelenleg is több mint 850 szervezettel működik együtt, amelyek különböző területeken (pl. bosszúpornó, családon belüli erőszak) nyújtanak szakszerű segítséget.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.